Αιτωλοακαρνανία: «Σφίγγει ο κλοιός» των κρουσμάτων – Σε «συναγερμό» τα σχολεία



Προβληματισμό για την πορεία της πανδημίας στις μικρότερες ηλικίες προκαλούν τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται τον ΕΟΔΥ κατά καιρούς. Είναι χαρακτηριστικό στα rapid test του ΕΟΔΥ προχθές ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών δειγμάτων ήταν περίπου 15 ετών. Τα παιδιά βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» και το «στοίχημα» για όλους είναι διπλό: να προστατεύσουν τα παιδιά και να παραμείνουν τα ανοιχτά τα σχολεία!

Ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Σαρδέλης

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Θανάση Σαρδέλη: «κάθε μέρα ως Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αποστέλλουμε ενημερωτικό για τα κρούσματα στην Περιφερειακή Διεύθυνση. Μόνο τη Δευτέρα 1/11 κατεγράφησαν στην Αιτωλοακαρνανία 18 κρούσματα, ενώ την Τρίτη 2/11 κατεγράφησαν στα σχολεία του νομού 40 κρούσματα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα κρούσματα στους μαθητές είναι αρκετά αυξημένα. Η αντίστοιχη καταγραφή και ενημέρωση που γίνεται για εκπαιδευτικούς δεν έχει καμία σχέση ως προς τους αριθμούς. Παρουσιάζονται δηλαδή σε ημερήσια βάση 1 – 2 ή 3 κρούσματα στα σχολεία όλου του νομού».

O Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Μπακόπουλος

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Μπακόπουλος αναφέρει σχετικά με τα κρούσματα στις μικρότερες ηλικίες: «δυστυχώς βλέπουμε τα κρούσματα στα παιδιά να είναι αυξημένα κατά πολύ. Στα σχολεία η διασπορά είναι πολύ μεγάλη. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους μαθητές είναι ότι αν έχουν πυρετό ή βήχα μπορούν να μείνουν στο σπίτι. Το 99,9% το εφαρμόζουν, οπότε τα περιστατικά που έρχονται στο νοσοκομείο δεν είναι αντίστοιχα της πραγματικότητας που μπορούμε να διαπιστώσουμε.

Το ζήτημα είναι ότι σιγά – σιγά έχουν αρχίσει να νοσούν και οι εκπαιδευτικοί. Οι παρελάσεις είναι 100% σίγουρο που θα επιβαρύνουν την κατάσταση και αυτό θα φανεί τις επόμενες μέρες. Θεωρούσα και θεωρώ πως αυτή την χρονική συγκυρία οι παρελάσεις δεν θα μας προσέφεραν τίποτε. Μάλιστα υπήρξε και σχολείο στο Αγρίνιο του οποίου ο Σύλλογος Διδασκόντων είχε προτείνει να μην γίνει η παρέλαση λόγο covid-19. Δεν θα μας έλειπε ο πατριωτισμός μας, αν μια φορά δεν κάναμε παρέλαση. Αν όμως η παρέλαση αυτή φέρει 500 κρούσματα και όχι μόνο σε μαθητές, τότε τι θα γίνει; Τους μαθητές πήγαν να τους δουν γονείς και συγγενείς και δεν φορούσε κανείς μάσκα. Είναι ζητήματα που μπορεί να μας στοιχήσουν. Σε 10 μέρες θα έχουμε την πλήρη εικόνα των κρουσμάτων από τις παρελάσεις».

Σε εφαρμογή το edupass.gov.gr

Ένα μέτρο για να ελεγχθεί το «καζάνι που βράζει» είναι η εφαρμογή της πλατφόρμας edupass.gov.gr!

Ο κ. Σαρδέλης μιλώντας στη «Σ» για την πλατφόρμα που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1/11 και αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, αναφέρει παρουσιάζοντας το στόχο της πλατφόρμας:  «Χάρη στο edupass.gov.gr o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί, μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Στην πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι: οι μαθητές/τριες,  το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) και κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.

Οι υπόχρεοι ή οι γονείς και οι κηδεμόνες τους εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας, ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους.

Α) Σε περίπτωση που έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά και

Β) σε περίπτωση υποβολής σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.

Το edupass.gov.gr σε πρώτη φάση ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και στόχος του είναι να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

Κεραμέως: Δεν υπάρχει πρόβλεψη για κλείσιμο των σχολείων

Στην εικόνα των σχολείων εν μέσω πανδημίας αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για κλείσιμο των σχολείων.

Μιλώντας στο MEGA, η Ν. Κεραμέως αρχικά ανέφερε ότι «υπάρχει έξαρση σε όλη την Ευρώπη σχετικά με τον κορωνοϊό στα σχολεία. Τα σχολεία είναι καθρέφτης της κοινωνίας, και είναι σαφές ότι όσα κρούσματα έχουμε στην κοινωνία θα έχουμε και στα σχολεία. Το πιο σημαντικό στοιχείο από όλα αυτά είναι πως δεν έχουμε μαζική διασπορά στα σχολεία».

Όπως εξήγησε, «στη χώρα μας έχουμε πάνω από 80.000 τμήματα στα σχολεία. Αυτή τη στιγμή, κλειστά τμήματα λόγω κορωνοϊού έχουμε μόνο 8 σε πάνω από 80.000. Έχουμε θέσει σε εφαρμογή σε συνεργασία με τους ειδικούς ένα αυστηρό πρωτόκολλο, το οποίο προβλέπει πάρα πολλά τεστ».

Επιπλέον, η κυρία Κεραμέως ανέφερε πως την περασμένη χρονιά έκλεινε το σχολείο για να εμποδίσει τη διασπορά στο σπίτι. «Φέτος που οι γονείς και οι παππούδες έχουν εμβολιαστεί, και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να πάνε να το κάνουν, το πρωτόκολλο άλλαξε επί τα βελτίω, με το να πραγματοποιούνται πάρα πολλά τεστ, βάσει της διεθνούς πρακτικής», προτάσσοντας ότι «ο πιο αποτελεσματικός μηχανισμός για να περιορίσουμε τον ιό είναι να κάνουμε πάρα πολλά τεστ. Είναι ο μόνος τρόπος να απομονωθεί ο ιός».

Για το κλείσιμο των σχολείων, η κ. Κεραμέως ανέφερε πως δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη, και όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης φροντίζουν να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών κοινοτήτων.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Σχόλια