Η Ελλάδα αποχαιρέτισε και τυπικά το πλάνο για το Μουντιάλ του Κατάρ, καθώς ήταν κατώτερη των απαιτήσεων του αγώνα με την Ισπανία κι έχασε 1-0, με ένα πέναλτι που αμφισβητήθηκε. Χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον το Κυριακάτικο ματς με το Κόσοβο.
Έτσι ξεκίνησαν
Η Ελλάδα παρατάχθηκε από τον Τζον Φαν΄τ Σχιπ με διάταξη 3-4-3. Ο Βλαχοδήμος ήταν κάτω από τα γκολπόστ. Ο Τσιμίκας αριστερός στόπερ, ο Γούτας δεξιός και ο Τζαβέλλας στη μέση. Τη δεξιά πλευρά της μεσαίας γραμμής κάλυψε ο Ανδρούτσος, την αριστερή ο Γιαννούλης, αμυντικοί μέσοι ήταν οι Σιώπης και Μπουχαλάκης. Ο Παυλίδης ξεκίνησε στη γραμμή κρούσης, ο Μάνταλος κινούνταν αριστερά στην επίθεση και ο Μασούρας δεξιά.
Ο Λουίς Ενρίκε επέλεξε το 4-3-3 για την Ισπανία με τον Ουνάι Σιμόν κάτω από τα γκολπόστ. Στην άμυνα από δεξιά προς αριστερά αγωνίστηκαν οι Καρβαχάλ, Ινίγκο Μαρτίνεθ, Λαπόρτ και Γκαγιά. Η τριάδα στη μεσαία γραμμή απαρτιζόταν από Γκάβι, Ρόδρι και Κόκε, ενώ η επίθεση από Ντε Τομάς, Μοράτα και Σαράμπια.
Η απειλή με Ντε Τομάς και το γκολ-οφσάιντ του Μασούρα
Η Ισπανία μπήκε στο γήπεδο για να κυριαρχήσει από το ξεκίνημα. Όλοι οι παίκτες της Εθνικής ήταν κλεισμένοι στο μισό γήπεδο, αφοσιωμένοι στο να καταστρέψουν το επιθετικό παιχνίδι των αντιπάλων και παρακολουθούσαν τους Ίβηρες να κυκλοφορούν τη μπάλα. Αρκετά γρήγορα ο Φαν'τ Σχιπ έδωσε εντολή στον Μασούρα να περάσει στην κορυφή και ο Παυλίδης δεξιά. Στο 21' ο Ανδρούτσος πέταξε τη μπάλα στον Μασούρα, ο οποίος έφυγε στην κόντρα, μπήκε στην περιοχή, σούταρε και σκόραρε, αλλά είχε φύγει από αντικανονική θέση.
Η πρώτη φορά που η ελληνική ομάδα ένιωσε για τα καλά τη «Ρόχα» ήταν στο 17', όταν ο Ντε Τομάς, που έκανε ντεμπούτο, προτίμησε να ντριμπλάρει τον Γούτα και όχι να εκτελέσει παρότι ήταν σε θέση βολής. Ο αμυντικός της Σίβασπορ που επίσης έκανε ντεμπούτο σταμάτησε τον επιθετικό της Εσπανιόλ. Στο 23' ήταν η σειρά του Τζαβέλλα να σταματήσει με τάκλιν του σουτ του Ντε Τομάς από κοντά.
Το αμφισβητούμενο πέναλτι της Ισπανίας
Η Ισπανία κέρδισε πέναλτι στο 24' το οποίο σήκωσε μπόλικη συζήτηση. Ο Σαράμπια εκτέλεσε κόρνερ, ο Λαπόρτ έσπρωξε τον Μασούρα στον αέρα και πήρε την κεφαλιά. Η μπάλα στρώθηκε μπροστά στον Ινίγκο Μαρτίνεθ, ο οποίος στην προσπάθειά του να κερδίσει την κατοχή και να δημιουργήσει ή να εκτελέσει, βρέθηκε στο έδαφος από μαρκάρισμα του Γιαννούλη. Ο Μαρτσίνιακ καταλόγισε πέναλτι, η φάση ελέγχθηκε στο VAR, η απόφαση του Πολωνού δεν άλλαξε και στο 26' ο Σαράμπια έγραψε το 0-1 (πρώτο γκολ με πέναλτι της Ισπανίας ύστερα από πέντε διαδοχικά χαμένα).
Στο 28' η κατοχή ήταν 72% υπέρ των φιλοξενούμενων, τη στιγμή που μετά το 30' ο Φαν'τ Σχιπ άλλαξε τη διάταξη σε 3-5-2, περνώντας τον Μασούρα δίπλα στον Παυλίδη και τον Μάνταλο στον άξονα. Η εικόνα όμως παρέμενε η ίδια. Η Ισπανία είχε διαρκώς τη μπάλα στα πόδια και στο 36' έγινε η καλύτερη ευκαιρία της «Ρόχα», όταν ο Βλαχοδήμος «έβγαλε» με τον ώμο το τετ α τετ του Μοράτα. Το 45λεπτο έκλεισε με την Ισπανία να μετρά σχεδόν 500 πάσες (124 η Ελλάδα) και κατοχή 74%.
Ήθελε, αλλά δεν μπορούσε
Ο Φαν'τ Σχιπ πραγματοποίησε δύο αλλαγές στο 46', αλλά αλλαγές προσώπων όχι και διάταξης (παρέμεινε το 3-5-2). Τζόλης αντί Μασούρα και Δουβίκας αντί Παυλίδη. Οι νεοεισελθόντες συνεργάστηκαν στο 54' στην πρώτη υποψία φάσης για την Ελλάδα, όταν το σουτ του Τζόλη μέσα από την περιοχή κόντραρε και κατέληξε κόρνερ. Τρία λεπτά μετά ο Λουίς Ενρίκε άλλαξε τους παρτενέρ του Μοράτα, ρίχνοντας στο ματς Όλμο και Ροντρίγκο (μπήκαν στις θέσεις των Σαράμπια και Ντε Τομάς). Η Ελλάδα με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα ναι μεν είχε αναθαρρήσει, είχε πάρει κάμποσα μέτρα, όχι όμως πως ζόρισε και καθόλου την άμυνα της Ισπανίας, η οποία κρατούσε εύκολα το προβάδισμα.
Μετά την είσοδο του Λημνιού στη θέση του Γιαννούλη στο 67', η Εθνική έπαιξε με 4-2-3-1. Ο Τζόλης στο δεξί φτερό, ο Λημνιός στο αριστερό, ο Μάνταλος πίσω από τον Δουβίκα. Την ώρα που το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έδειχνε ότι κάτι ουσιαστικό μπορεί να κάνει στην επίθεση, ο Ενρίκε πέρασε στον αγώνα τον Μπουσκέτς αντί του Γκάβι. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε σχέση η ελληνική ομάδα του δευτέρου ημιχρόνου με εκείνη του πρώτου. Τόσο ο Τζόλης όσο και ο Λημνιός, αλλά και ο Δουβίκας, «έβγαλαν» ζωντάνια και διάθεση. Μη έχοντας κάτι να χάσει ο Φαν'τ Σχιπ, έκανε ακόμα πιο επιθετική την ομάδα του με την είσοδο του Πέλκα αντί του Μπουχαλάκη στο 78'.
Βέβαια, παρά την καλύτερη εικόνα, η «γαλανόλευκη» αδυνατούσε να απειλήσει την εστία του Σιμόν. Μια κεφαλιά του Τζαβέλλα μετά από χτύπημα φάουλ του Τσιμίκα στο 79' πέρασε αρκετά μέτρα έξω. Ο μπακ της Λίβερπουλ ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του από τη στιγμή που σταμάτησε να είναι τρίτος στόπερ, αλλά αυτό δεν αρκούσε. Σοβαρό παιχνίδι έκανε ο Τζαβέλλας, ο οποίος στο 83' με τάκλιν σταμάτησε το σουτ του Ροντρίγκο.
MVP: Όσο έπαιξε ο Γκάβι, ήταν απολαυστικός. Η στατιστική του όσο αγωνίστηκε ήταν εντυπωσιακή. Αποκορύφωμα οι 40 στις 40 πάσες. Μιλάμε για τον χαφ της Μπαρτσελόνα, ο οποίος δεν είχε γεννηθεί όταν η Εθνική μας του 2004 κατέκτησε το Euro.
Στο ύψος του: Τόσο ο Τζαβέλλας όσο και ο Γούτας ήταν εξαιρετικοί στα μετόπισθεν. Έκαναν καίριες επεμβάσεις για να αποτρέψουν τους Ισπανούς από το να φτάσουν σε περισσότερες τελικές.
Αδύναμος κρίκος: Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε το ματς η Εθνική ήταν ιδιαίτερα φοβικός. Για την ακρίβεια, σε όλο το πρώτο ημίχρονο οι Έλληνες διεθνείς απλά έμεναν πίσω και περίμεναν τους Ισπανούς. Ίσως να έπρεπε να μην δείξει αυτή τη διάθεση το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, προφανώς κατόπιν οδηγίας του Φαν'τ Σχιπ, ο οποίος όμως σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια, τούτη τη φορά έδειξε πολύ πιο γρήγορα αντανακλαστικά στην προσπάθειά του να αλλάξει εικόνα στην ομάδα του.
Η «γκάφα»: Ο Ινίγκο Μαρτίνεθ, ο παίκτης που υπέπεσε σε πέναλτι στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων, αυτή τη φορά το κέρδισε στο ΟΑΚΑ. Ο Δημήτρης Γιαννούλης θα μπορούσε να αποφύγει το μαρκάρισμα αυτό στον Ισπανό στόπερ.
Το «στραγάλι»: Ο Πολωνός διαιτητής Σιμόν Μαρτσίνιακ και εκείνοι του VAR (Tomasz Kwiatkowski - Marcin Borkowski) είδαν ότι στη φάση του πέναλτι δεν προηγήθηκε επιθετικό φάουλ του Λαπόρτ στον Μασούρα. Πρόκειται για τη φάση που έκρινε την αναμέτρηση και που σίγουρα σήκωσε συζήτηση.
Το «ταμείο» του gazzetta.gr: Η Ελλάδα ήθελε, αλλά δεν μπορούσε. Η Ισπανία διαθέτει καλύτερους παίκτες και παρότι δεν ενθουσίασε με το ποδόσφαιρο που έπαιξε, έκανε το χρέος της με αυτό το 0-1.
Οι συνθέσεις:
ΕΛΛΑΔΑ (Φαν'τ Σχιπ): Βλαχοδήμος, Γούτας, Τζαβέλλας, Τσιμίκας, Ανδρούτσος, Σιώπης, Μπουχαλάκης (78' Πέλκας), Μάνταλος, Γιαννούλης (67' Λημνιός), Μασούρας (46' Τζόλης), Παυλίδης (46' Δουβίκας).
ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Καρβαχάλ, Μαρτίνεθ (89' Αθπιλικουέτα), Λαπόρτ, Γκαγιά, Γκάβι (65' Μπουσκέτς), Ρόδρι, Κόκε, Ντε Τομάς (57' Ροντρίγκο), Μοράτα (65' Φορνάλς), Σαράμπια (57' Όλμο).
gazzetta/gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου