Μεγάλο το ενδιαφέρον στα φαρμακεία του Αγρινίου, αλλά και στάση αναμονής για τα εμβόλια της γρίπης



Παρόλο που οι εμβολιασμοί κατά του covid έχουν ατονήσει, το ενδιαφέρον για τα αντιγριπικά εμβόλια παραμένει πολύ μεγαλύτερο από τις εποχές προ covid, καθώς στη συνείδηση ακόμη και των δύσπιστων τα αντιγριπικά εμβόλια είναι ασφαλή

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος 

Πέρυσι πριν ξεκινήσει η διάθεση του αντιγριπικού εμβολίου, οι λίστες στα φαρμακεία του Αγρινίου άγγιζαν τριψήφιους αριθμούς, ενώ συνεχώς μεγάλωναν, υπό την ανησυχία που υπήρχε για το «κοκτέιλ» covid-19 και γρίπης!Μάλιστα, αν και όλοι στο τέλος όλοι εξυπηρετήθηκαν, η έλευση των εμβολίων κατά της γρίπης σε «δόσεις» είχε ανησυχήσει πολλούς και αυτός ήταν ακόμη ένας λόγος της μεγάλης λίστας που είχε το κάθε φαρμακείο.

Φέτος παρόλο που οι εμβολιασμοί κατά του covid έχουν πλέον ατονήσει, το ενδιαφέρον για τα αντιγριπικά εμβόλια παραμένει πολύ μεγαλύτερο από τις εποχές προ covid καθώς στη συνείδηση ακόμη και των δύσπιστων ή επιφυλακτικών τα αντιγριπικά εμβόλια είναι ασφαλή.

Πέρυσι για πρώτη φορά τα εμβόλια κατά της γρίπης χορηγούνταν κατόπιν ιατρικής συνταγής κάτι που ισχύει και φέτος, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος, ο οποίος ανέφερε μιλώντας στη «Σ» ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολλοί ασθενείς με γρίπη, υπάρχουν μόνο μικροιώσεις που σχετίζονται κυρίως με τα παιδιά στο σχολείο, ενώ το ενδιαφέρον για το εμβόλιο της γρίπης είναι μεγάλο και φαίνεται από το ζήλο που δείχνουν οι πολίτες για να ενημερωθούν σχετικά με το θέμα.

Οι περισσότεροι ωστόσο ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών τους σχετικά με τον χρόνο που θα εμβολιαστούν, ώστε τις κρίσιμες χρονικές φάσεις να είναι θωρακισμένοι! Επί του παρόντος λοιπόν αν και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, φαίνεται ότι αρκετοί κρατούν στάση αναμονής, περιμένοντας να εμβολιαστούν τη στιγμή που του συστήνεται από το γιατρό τους. Εξάλλου υπολογίζεται ότι στα φαρμακεία της χώρας έχουν διανεμηθεί 1,8 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια, όμως ποσοστό περίπου 30%  έχει χορηγηθεί.

Συγκεκριμένα ο κ. Κοντοπάνος τονίζει: «ξεκίνησαν από την αρχή του μήνα οι εμβολιασμοί για την γρίπη. Το ενδιαφέρον φέτος είναι πολύ μεγάλο. Υπάρχουν όμως αρκετοί συμπολίτες μας που αφήνουν το εμβόλιο της γρίπης για λίγο αργότερα, καθώς έτσι είναι οι οδηγίες των γιατρών. Πιστεύω όμως πως μέχρι το τέλος του μήνα ο εμβολιασμός θα είναι μαζικός. Το εμβόλιο και φέτος είναι με ιατρική συνταγή. Πρώτα δηλαδή πρέπει να το γράψει ο γιατρός και μετά να πάει ο ενδιαφερόμενος στα φαρμακείο για να το προμηθευτεί και να εμβολιαστεί. Δεν μπορεί κάποιος να πληρώσει το εμβόλιο στο φαρμακείο και να το κάνει. Όσο οι μέρες περνούν το ενδιαφέρον αυξάνεται. Αφορά και πρέπει να αφορά όλες τις ηλικίες ο εμβολιασμός. Τέλος του τρέχοντος μήνα με αρχές του επόμενου ανέκαθεν είναι η περίοδος του μαζικού εμβολιασμού. Ο λόγος που οι γιατροί συστήνουν μέχρι στιγμής να καθυστερήσουν να εμβολιαστούν όσοι ενδιαφέρονται είναι διότι το εμβόλιο της γρίπης έχει κάποια δυναμική. Αν κάποιος το κάνει πολύ νωρίς δεν θα μπορεί το εμβόλιο να έχει δράση πολύ αργότερα. Όσο δηλαδή καθυστερεί κανείς να κάνει το εμβόλιο και το κάνει την κατάλληλη χρονική περίοδο που θα τον συμβουλέψει ο γιατρός του, τότε θα έχει μεγαλύτερη δράση κατά τον Φεβρουάριο που είναι ο μήνας της έξαρσης της γρίπης και των ιώσεων. Ο κάθε γιατρός προσπαθεί να έχει καλυμμένο τον ασθενή του τα κρισιμότερα διαστήματα και γι’ αυτό πρέπει να ακούσουμε τον γιατρό μας για το πότε ακριβώς να κάνουμε το εμβόλιο κατά της γρίπης. Πρέπει να εμβολιαστούν όλες οι ομάδες και κυρίως αυτοί που είναι άνω των 60 ετών, υψηλού κινδύνου, είτε ομάδες που έρχονται σε συναναστροφή με βρέφη κλπ. Υπάρχουν οδηγίες για τις ομάδες που είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν και τις οδηγίες αυτές τις γνωρίζει ο κάθε γιατρός. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολλοί ασθενείς με γρίπη, υπάρχουν μόνο μικροιώσεις που σχετίζονται κυρίως με τα παιδιά στο σχολείο. Ελπίζουμε πως όλοι θα ακολουθήσουν τις οδηγίες και πως όλοι θα εμβολιαστούν».

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει παράλληλα με αυτό κατά της COVID-19 

Στη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όλοι όσοι πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να το κάνουν έγκαιρα με τα γνωστά και ασφαλή αντιγριπικά εμβόλια, να μην υπολογίζουν χρονοδιαστήματα μεταξύ εμβολίου γρίπης και λοίμωξης Covid-19, για να μπορέσουν να είναι προστατευμένοι από μία λοίμωξη που δεν ξέρουμε εάν συμπέσει με τον κορονοιό ποια αντίδραση μπορεί να έχει στην υγεία τους, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Υπογράμμισε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των εμβολιασμών των υπολοίπων εμβολίων. Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορονοιού ή και άλλα εμβόλια όπως του πνευμονιόκοκκου, είπε. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη προστασία μεταξύ της Covid-19 και της γρίπης. “Αρκετοί νομίζουν ότι κάνοντας ένα από τα δύο εμβόλια προστατεύονται και από τις δύο λοιμώξεις. Είναι δύο τελείως ξεχωριστές λοιμώξεις με τελείως ξεχωριστή πορεία και πρόγνωση”, τόνισε.

Ανοσοποίηση από τον Νοέμβριο

Σημείωσε ότι η γρίπη κορυφώνεται τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και άρα τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν για την γρίπη θα πρέπει να είναι ήδη ανοσοποιημένα από τον Νοέμβριο.

Κων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Σχόλια