Μεγαλύτερη από το αναμενόμενο η πτώση στη συγκομιδή της πράσινης χονδροελιάς
Οι εκτιμήσεις μιλούσαν για πτώση της τάξεως του 60%, όμως τελικά αγγίζει τουλάχιστον το 80%!
Οι κακοί οιωνοί για τη φετινή συγκομιδή της ελιάς, λόγω των καιρικών συνθηκών, είχαν φανεί εδώ και αρκετούς μήνες. Όμως δυστυχώς όχι απλώς επαληθεύτηκαν, αλλά η πραγματικότητα αποδείχθηκε χειρότερη.
Εδώ και 10 περίπου δέκα μέρες ξεκίνησε από τους ελαιοπαραγωγούς η συγκομιδή της πράσινης χονδροελίας. Τα πράγματα τελικά δεν είναι, όπως φαίνονταν, αφού οι εκτιμήσεις που υπήρχαν ήταν αρκετά αισιόδοξες, με αποτέλεσμα τώρα που η ακαρπία μπορεί να «μετρηθεί», τα ποσοστά να είναι πολύ χαμηλότερα από τα εκτιμώμενα, κάτι που άμεσα σημαίνει πως η χρονιά θα είναι ίσως η «φτωχότερη» των τελευταίων ετών και θα εκλείψουν εκατομμύρια ευρώ από την τσέπη των ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας!
«Η συγκομιδή για τις πράσινες χονδροελιές ξεκίνησε πριν 10 μέρες. Η πτώση υπολογίζονταν αρχικά περίπου στο 60% ίσως και 70% , αλλά δυστυχώς αποδείχθηκε πως είναι άνω του 80% σε σχέση με πέρσι» τόνισε η Διευθύντρια του Εργοστασίου ελιάς της Ένωσης Αγρινίου Ακριβή Κούκη, μιλώντας στη «Σ». Μάλιστα η ίδια εκτιμά ότι: «εκεί θα κινηθεί και η ελιά Καλαμών, αλλά είναι νωρίς ακόμη για το συγκεκριμένο είδος ελιάς, καθώς η συγκομιδή της ξεκινάει κάπου μεταξύ 20 και 25 Οκτωβρίου».
Οι Αιτωλοακαρνάνες ελαιοπαραγωγοί θα έχουν μια δύσκολη χρονιά, καθώς ο νομός είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός και οι περισσότεροι βασίζονται στο εισόδημα από τους ελαιώνες τους. Αντίστοιχη όμως είναι η κατάσταση και σε άλλε περιοχές της χώρας με σημαντική ελαιοπαραγωγή, όπως στην Χακλιδική, στη Λαμία, στην Άμφισσα.
Από τον Ιούλιο γίνονταν λόγος ότι η ακαρπία είχε «χτυπήσει» την Αιτωλοακαρνανία σε βαθμό που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν και οι ελαιοπαραγωγοί θα είχαν να αντιμετωπίσουν ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα, που μαζί με τα υπόλοιπα που είχαν συσσωρευτεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και της χαμηλής τιμής που διέθεταν το προϊόν τους, θα συνέθεταν ένα δύσκολο σκηνικό.
Σήμερα λοιπόν το «πάζλ» προκύπτει από τις καιρικές συνθήκες που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ακαρπία, αλλά και από το σημαντικό ρόλο που έπαιξε και το γεγονός ότι είχε προηγηθεί πολύμηνο lockdown.
Αν και το Υπουργείο είχε δώσει άδεια κανονικά άδεια για συγκομιδή, τους υπόλοιπους μήνες λ.χ. τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όπου οι παραγωγοί έπρεπε να φροντίσουν τα κτήματά τους δεν είχαν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης λόγω του lockdown.
Εξάλλου, στην Αιτωλοακαρνανία αυτοί που διαθέτουν ελαιώνες και δεν είναι μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είναι και πολλοί άλλοι, που διαθέτουν κάποια έκταση με ελιές, αλλά δεν διαμένουν μόνιμα στο νομό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού για να καλλιεργήσουν, να ψεκάσουν, να ραντίσουν κλπ.
Αγωνία για την τιμή
Παρά την τραγική πτώση παραγωγής, την εξαίρεση από τις κοροενισχύσεις αλλά και το θέμα του ΕΛΓΑ για την ακαρπία, οι παραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι για μια ακόμα φορά με τις χαμηλές τιμές. Υπάρχουν αυτή την εποχή μεγάλες πιέσεις από τους εμπόρους να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές αλλά και οι παραγωγοί προσπαθούν από την πλευρά τους να τις ανεβάσουν.
Πάντως από τις 16 Σεπτεμβρίου, η τιμή άρχισε να ανεβαίνει σε κάποιες περιοχές της χώρας και ανάλογα με το είδος της ελιάς, καθώς από την εξέλιξη της συγκομιδής φαίνεται πόσο μειωμένη σε σχέση με πέρσι είναι η παραγωγή. Και όπως όλα δείχνουν η παραγωγή είναι μικρότερη από τις αρχικές προβλέψεις. Ήδη στη Χαλκιδική υπάρχουν αρκετά μηνύματα για άνοδο της τιμής.
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”
sinidisi.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου