Τζανάκης: «Η καταπάτηση των μέτρων από τους πάντες στην Αιτωλοακαρανία οδήγησε σε κατακόρυφη επιδείνωση»



Αποκλιμάκωση βλέπει ο καθηγητής Τζανάκης για την Αιτωλοακαρνανία με τον δείκτη Rt να βρίσκεται στο 0,88 το τελευταίο διάστημα και μετά τα όποια μέτρα εφαρμόστηκαν- «Η εξαιρετική εικόνα της Αιτωλοακαρνανίας σε όλη τη διάρκεια του τρίτου κύματος παρουσίασε κατακόρυφη επιδείνωση πιθανώς από την απόλυτη περιφρόνηση και καταπάτηση των κανόνων από τους πάντες στη διάρκεια των γιορτών»

Σταθερά πτωτική αναμένεται τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας που «βαδίζει», πλέον, μετά από ένα «σκληρό» χειμώνα, προς το χαμηλό επίπεδο των πανδημικών κριτηρίων βάσει των οποίων το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων ταξινομεί τις χώρες.

Το «ψυχολογικό» όριο των 1.000 κρουσμάτων μπορεί να επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση μεταξύ 15-20 Ιουνίου, όπως αποτυπώνεται στη νέα έκθεση του Παρατηρητηρίου Επιδημιολογικής Ανάλυσης Πανδημίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, που παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά το iefimerida.gr.

Μιλώντας για την Κάλυμνο και την Αιτωλοακαρνανία ουσιαστικά ανέφερε ότι η μη τήρηση των μέτρων οδήγησε σε έξαρση.  Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται η επιδημιολογική εικόνα δύο ΠΕ ενοτήτων, Καλύμνου και Αιτωλοακαρνανίας, που λόγω του χαμηλού πληθυσμιακού δυναμικού δε συμβάλλουν καθοριστικά στο συνολικό επιδημιολογικό φορτίο. Όμως αποτελούν παραδείγματα περιοχών που λόγω λαθών συμπεριφοράς και χαμηλής επίδοσης της ατομικής ευθύνης έχουν παρουσιάσει τη χειρότερη μέχρι στιγμής εικόνα συγκριτικά με όλες τις ΠΕ της χώρας.




Η Αιτωλοακαρνανία είχε εξαιρετική εικόνα σε όλη τη διάρκεια του τρίτου κύματος. Μετά το Πάσχα όμως παρουσίασε κατακόρυφη επιδείνωση φθάνοντας τον δείκτη IR σε ύψη ρεκόρ κοντά στο 800. Το μοτίβο της εξέλιξης αυτής σε μια περιοχή πρότυπο έως τώρα, πιθανώς έχει την εξήγηση του στην απόλυτη περιφρόνηση και καταπάτηση των κανόνων που εξήγγειλε η πολιτεία από τους πάντες στη διάρκεια των γιορτών. Ποιοτικά χαρακτηριστικά των ιχνηλασιών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πολλές συρροές στην Αιτωλοακαρνανία δημιουργήθηκαν σε θρησκευτικές εκδηλώσεις και τελετές στους ναούς και τα μοναστήρια της περιοχής.

Η Κάλυμνος οδηγήθηκε σε σταθερά κακή εικόνα από την αρχή του Φλεβάρη. Η κατάσταση προσέλαβε εκρηκτικές διαστάσεις λόγω των γιορτών με τον δείκτη IR να εκτοξεύεται κοντά στο 1500. Η μέγιστη τιμή του επιδημιολογικού φορτίου της Καλύμνου είναι η υψηλότερη που έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα από ενάρξεως της πανδημίας έως τώρα. Αν οι μέγιστες τιμές των επιδημιολογικών φορτίων Καλύμνου και Αιτωλοακαρνανίας επικρατούσαν αντίστοιχα σε μεγάλες περιοχές της επικράτειας θα είχαμε καθημερινά 8000-11000 κρούσματα.

«Το παράδειγμα τους επίσης δείχνει την τραγική εικόνα που θα επικρατούσε στη χώρα αν η πολιτεία δεν εφάρμοζε γενικά μέτρα lockdown. Ευτυχώς τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόστηκαν και στις δύο περιοχές άμεσα μετά το Πάσχα, οδήγησαν σε σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση με τον δείκτη Rt να βρίσκεται στο πολύ ευοίωνο όριο του 0,65 για την Κάλυμνο και στο πολύ καλό 0,88 για την Αιτωλοακαρνανία», αναφέρει ο κ. Τζανάκης.

Διαβάστε περισσότερα για την επιδημιολογική εικόνα της επικράτειας στο iefimerida.gr

agrinionews.gr

Σχόλια