Στην «πρώτη γραμμή» το ΕΚΑΒ Αγρινίου: Η μάχη κατά της πανδημίας



Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αγρινίου Παύλος Τσιτσάνης μιλά για την σκληρή καθημερινότητα των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ  στους καιρούς της πανδημίας

«Υπάρχουν πολλά περιστατικά που δεν ενημερώνουν πως έχουν συμπτώματα κορονοϊού…»

Στην «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά του κορονοϊού είναι τα πληρώματα του ΕΚΑΒ πανελλαδικά. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε πρόσφατη ενημέρωση ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ πανελλαδικά Νίκος Παπαευσταθίου από πέρσι 1η Μαρτίου μέχρι και φέτος την ίδια ημερομηνία πραγματοποιήθηκαν περίπου 61.000 διακομιδές ασθενών με κορονοϊό από το ΕΚΑΒ, ενώ τις τελευταίες δεκαεπτά ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 7.500 διακομιδές πανελλαδικά.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αγρινίου Παύλος Τσιτσάνης αποτυπώνει στην σκληρή καθημερινότητα των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ στην περιοχή, μιλώντας παράλληλα και για την προσωπική του εμπειρία, καθώς είχε νοσήσει και ο ίδιος από κορονοϊό.

Ο κ. Τσιτάνης «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» προς τους συνανθρώπους του τονίζοντας πως: «ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί πως ο κορονοϊός δεν είναι κάτι που «χτυπάει» τους απρόσεκτους ή τους «κακούς», μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να «χτυπήσει» τον καθένα μας. Υπάρχουν πολλά περιστατικά που δεν μας ενημερώνουν πως έχουν συμπτώματα κορονοϊού. Δυστυχώς ο κόσμος φοβάται, υπάρχει ένα είδος bullying από την κοινωνία απέναντι σε όσους ενδεχομένως νοσούν, φοβάται από την γειτονιά του, τους συγγενείς του και για αυτό υπάρχει περίεργη αντιμετώπιση σε αρκετές περιπτώσεις».

Παράλληλα απευθύνει έκκληση προς την κοινωνία για συμπαράσταση στους διασώστες του ΕΚΑΒ, λέγοντας: «θα θέλαμε όμως συμπαράσταση, να μην μας βάζουν απέναντί τους, δουλεύουμε σε συνθήκες που δεν είναι ρόδινες και κάποιες φορές το κλίμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι και τόσο καλό. Ας μας δώσουν μια «ανάσα», μια «χείρα βοηθείας» και να μας κατανοήσουν, το έχουμε όλοι ανάγκη».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσιτσάμης αναφέρει σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας τα πληρώματα των ασθενοφόρων: «τα πράγματα είναι δύσκολα. Πολλοί συμπολίτες μας νοσούν και έχουν νοσήσει από covid-19. Το πρόβλημα με εμάς είναι ό,τι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, γιατί θα πρέπει να μεταβούμε προετοιμασμένοι κατάλληλα για το καλό το δικό μας και των συμπολιτών μας. Το ασθενοφόρο είναι όχημα στο οποίο επιβιβάζονται ασθενείς και πρέπει να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά τους.

Δεν είναι ό,τι καλύτερο να νοσήσεις από covid-19, είναι μια δύσκολη κατάσταση και έχει σημασία πως θα χειριστεί και πως θα διαχειριστεί την κατάσταση αυτή ο κάθε ασθενείς. Χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή από όλους, γιατί δεν είναι εύκολη η κατάσταση. Τα περιστατικά covid-19 είναι αναλόγως πως θα προκύψουν.

Υπάρχουν εβδομάδες που μπορεί να χρειαστεί η διακομιδή ενός ή δύο περιστατικών covid-19, ενώ σε άλλη φάση μπορεί να χρειαστεί η διακομιδή δύο και τριών περιστατικών μόνο σε μια βάρδια. Η περίοδος κατά την οποία προέκυψαν τα πολλά κρούσματα στην Αμφιλοχία ήταν πολύ δύσκολη, αν και το μεγαλύτερο βάρος το είχαν οι συνάδελφοι στον ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας που έκαναν τις περισσότερες διακομιδές. Εμείς συνεισφέραμε στην διακομιδή όταν υπήρχε ανάγκη.

Τώρα τελευταία όταν ένα περιστατικό covid-19 δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο Αγρίνιο μεταφέρεται στα Γιάννενα, γιατί στις κλινικές covid των νοσοκομείων της Πάτρας τα πράγματα έχουν φτάσει στο όριό τους. Όλοι υπερβάλουν εαυτόν και προσπαθούν να πετύχουν ό,τι καλύτερο για τους ασθενείς.

Σαν επαγγελματίας Υγείας και σαν ένας άνθρωπος που έχει νοσήσει έχω να πω στους συνανθρώπους μας πως όλοι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους γιατρούς και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Αγρινίου, να είμαστε υπάκουοι σε ό,τι μας λένε, να τηρούμε τα μέτρα και κυρίως να μην φοβόμαστε να δηλώνουμε την ασθένειά μας.

Είναι κρίμα να υποκρύπτουμε πως μπορεί να έχουμε νοσήσει από κορονοϊό ή να έχουμε ύποπτα συμπτώματα και να κυκλοφορούμε έξω ή να αδιαφορούμε για την υγεία μας, γιατί αυτό δεν έχει αντίκτυπο μόνο στους εαυτούς μας, αλλά και στην υγεία των συνανθρώπων μας και των οικείων μας. Μια απερισκεψία ή ένα απλό λάθος μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή, μπορεί δηλαδή να κολλήσουμε δικούς μας ανθρώπους και αυτοί με την σειρά τους να κολλήσουν άλλους και η διασπορά να είναι μεγάλη, χωρίς να προλάβουμε να το καταλάβουμε.

Πολλοί είναι αυτοί οι ασθενείς που τηλεφωνούν και ζητούν ασθενοφόρο για να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, αλλά δεν πρέπει να ντρέπονται να δηλώσουν ότι έχουν συμπτώματα κορονοϊού, γιατί και το πλήρωμα του ασθενοφόρου που θα πάει να τους παραλάβει θα πρέπει να είναι κατάλληλα προστατευμένο με τις κατάλληλες στολές, όχι μόνο για την προστασία των οικογενειών μας και των εαυτών μας, αλλά και για να εμποδιστεί η διασπορά, γιατί στο ασθενοφόρο επιβιβάζονται συνεχώς ασθενείς ή άτομα που επιστρέφουν από το νοσοκομείο στην κατοικία τους για ανάρρωση και θα είναι κρίμα να διασπείρουμε τον ιό τη στιγμή που μπορούμε να το αποφύγουμε.

Υπάρχουν πολλά περιστατικά που δεν ενημερώνουν πως έχουν συμπτώματα κορονοϊού. Δυστυχώς ο κόσμος φοβάται,  υπάρχει ένα είδος bullying από την κοινωνία, φοβάται από την γειτονιά του, τους συγγενείς τους και για αυτό υπάρχει περίεργη αντιμετώπιση σε αρκετές περιπτώσεις. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η ασθένεια αυτή δεν είναι κάτι που χτυπάει τους απρόσεκτους ή τους «κακούς», μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να «χτυπήσει» τον καθένα μας.

Αυτή την στιγμή τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον χώρο της υγείας, όχι μόνο για το ΕΚΑΒ, άρα ο κόσμος δεν λέω πως δεν πρέπει να ασχολείται με τα κακώς κείμενα και να μην τα καυτηριάζει, όλα πρέπει να συζητάμε και να τα φιλτράρουμε. Δεν είναι όλα ρόδινα και κυρίως στο χώρο της υγείας που είναι πολύπαθος. Θα θέλαμε όμως συμπαράσταση, να μην μας βάζουν απέναντί τους, δουλεύουμε σε συνθήκες που δεν είναι ρόδινες και κάποιες φορές το κλίμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι και τόσο καλό.

Ας μας δώσουν μια «ανάσα», μια «χείρα βοηθείας» και να μας κατανοήσουν. Το έχουμε όλοι ανάγκη και το τελευταίο διάστημα. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν έχουμε βγει να ζητήσουμε, να απαιτήσουμε, θέλουμε να προσφέρουμε και να βοηθήσουμε τον κόσμο, για να σταθούμε όλοι μαζί πάλι στα πόδια μας».

Πηγή: Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση (sinidisi.gr)


Σχόλια