Εντός της εβδομάδας το πόρισμα της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. για την κατολίσθηση
Στον ώμο κουβαλούν τα εφόδια για τα ποιμνιοστάσιά τους οι κτηνοτρόφοι της περιοχής
Ξεκίνησαν με πρωτοβουλία δική τους να ανοίξουν δίοδο στα σημεία των κατολισθήσεων
Γολγοθάς είναι η καθημερινότητα των κατοίκων του Άνω Κερασόβου μετά τις κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί στην περιοχή από την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Αιτωλοακαρνανία στα τέλη Ιανουαρίου. Οι «πληγές» ήταν πάρα πολλές, αλλά οι περισσότερες επουλώθηκαν, ωστόσο στο Άνω Κεράσοβο το «αγκάθι» είναι μεγάλο και επηρεάζει την καθημερινότητα τουλάχιστον 20 οικογενειών!
Το Άνω Κεράσοβο είναι αμιγώς κτηνοτροφικό χωριό και ο δρόμος που έχει «πέσει» τυχαίνει να είναι ο μοναδικός, που οδηγεί στα ποιμνιοστάσια των κατοίκων και παράλληλα οδηγεί στα Ελληνικά και έπειτα στο Μεσολόγγι, όπου εκεί διαμένουν αρκετοί ορμώμενοι από το Άνω Κεράσοβο. Για περισσότερες από 20 ημέρες οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς όλα τα εφόδια για την λειτουργία των ποιμνιοστασίων τους, τις ζωοτροφές κλπ τις μεταφέρουν στα χέρια!
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές το πόρισμα της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών – πρώην ΙΓΜΕ) για το Άνω Κεράσοβο αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας, χωρίς να αποκλείεται και την Δευτέρα, καθώς, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Μαυρομάτης πιέζει για την επίσπευση της έκδοσης του πορίσματος, δεδομένου πως το κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. επισκέφτηκε την περιοχή σε χρόνο ρεκόρ μετά από αίτημα του κ. Μαυρομάτη.
Η απόγνωση όμως έχει «ξεχειλίσει» και οι κάτοικοι αποφάσισαν από μόνοι τους να ανοίξουν μια προσωρινή «δίοδο», ώστε να μπορούν να περνούν με τα αυτοκίνητά τους, ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό «ο δρόμος είναι μακρύς», καθώς διαθέτει μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας και απαιτεί πολύ κόπο και χρόνο. Ταυτόχρονα δύο εναλλακτικές διαδρομές που είχαν δημιουργηθεί για να τους εξυπηρετούν στην πρόσβασή τους στα ποιμνιοστάσια δεν αποδίδουν, καθώς οι διαδρομές είναι μέσω χωματόδρομων και απαιτείται η καθημερινή σχεδόν συντήρησή τους από μηχάνημα, κάτι που δεν είναι δυνατόν.
Στον αντίποδα, όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Άνω Κερασόβου Νίκος Σιάσος: «δεν υπάρχει άλλη λύση, καθώς ουδείς εκ των μηχανικών υπογράφει για την διάνοιξη του δρόμου ή την δημιουργία μια προσωρινής διόδου, ενώ δεν γίνεται άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας να φορτώνονται σακιά στον ώμο και να περπατούν μεγάλες αποστάσεις μέχρι να φτάσουν στην στάνη τους. Είναι σε αδιέξοδο, δεν έχουν άλλη επιλογή».
Ο κ. Σιάσος συμπληρώνει: «ακόμη δεν έχουν βγάλει πόρισμα από το ΙΓΜΕ που μας επισκέφτηκαν. Ο δρόμος θα αποκατασταθεί κάποια στιγμή, αλλά αυτό θα γίνει στο μέλλον. Εμείς θέλουμε μια προσωρινή διάβαση και γι αυτό, όλοι όσοι έχουν αγροτικές εγκαταστάσεις εκεί ξεκίνησαν μόνοι τους να την ανοίξουν, καθώς οι μηχανικοί δεν υπογράφουν και δεν δίνουν εντολή για την διάνοιξη μιας μικρής έστω διάβασης, δεν θέλουν να πάρουν την ευθύνη. Το ζήτημα όμως είναι σοβαρό, βλέπουμε ηλικιωμένους ή καρκινοπαθείς να είναι με το καλαμπόκι στον ώμο για να πάνε στις στάνες τους ή να φέρνουν το γάλα στον ώμο. Η αποκατάσταση του δρόμου μπορεί να πάρει καιρό, ενώ η πρόσβαση στις στάνες πρέπει να είναι καθημερινή, όλες οι οικογένειες στο Άνω Κεράσοβο είναι αγροτικές και εξαρτώνται άμεσα από τα ζώα τους και τις καλλιέργειές τους. Η ζημιά έτυχε να γίνει σε δρόμο που οδηγεί σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες του χωριού, είναι βασικός δρόμος για τη ζωή του χωριού και ήδη μετράμε 20 ημέρες, που οι κτηνοτρόφοι από 20 τουλάχιστον οικογένειες κουβαλάνε τα πάντα στον ώμο. Είναι θέμα σοβαρό και γι’ αυτό πήραν από μόνοι τους την πρωτοβουλία να ανοίξουν μια προσωρινή διάβαση. Εγώ φοβάμαι και ανησυχώ μήπως τυχόν και γίνει κάποιο ατύχημα, γιατί από μόνοι τους είναι στο σημείο και πετάνε πέτρες, σπρώχνουν βράχια, καθαρίζουν τις λάσπες κλπ. Στο δεύτερο σημείο της κατολίσθησης, που είναι επίσης στον ίδιο δρόμο, εμπλέκεται και το Δασαρχείο και τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και περίπλοκα ως προς τις διαδικασίες. Εκτός όμως από τις οικογένειες αυτές που το ποιμνιοστάσιό τους είναι βασικό για την επιβίωσή τους, δεν έχουν πρόσβαση και οι υπόλοιποι αγρότες που θέλουν να πάνε στα χωράφια τους να κλαδέψουν, να ρίξουν λίπασμα κλπ. Είναι δύσκολη η κατάσταση γιατί είμαστε χωριό καθαρά αγροτοκτηνοτροφικό και η κατολίσθηση στα συγκεκριμένα σημεία έχουν περιπλέξει την κατάσταση . Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για άμεση αποκατάσταση του δρόμου, αλλά είναι δύσκολη η κατάσταση και έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο κυριολεκτικά και μεταφορικά».
Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Πηγή: sinidisi.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου