Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, που παρέμενε στον «πάγο» από το 2010,πλέον ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2021, με στόχο την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και την προστασία της ιδιοκτησίας!
Για τον μήνα που «τρέχει», τον Ιανουάριο το νέο σύστημα θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, παράλληλα με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία. Το διάστημα προσαρμογής διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση για τους μηχανικούς και την αποφυγή παύσης των δικαιοπραξιών. Από την 1η Φεβρουαρίου όμως η καταχώρηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου και της ταυτότητας αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και χωρίς χρέωση!
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας μιλώντας στη «Σ» για το θέμα τόνισε: «ήδη η ηλεκτρονική πλατφόρμα υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ και οι μηχανικοί μπορούν να αναρτούν τα στοιχεία κάθε κτιρίου, είτε μιλάμε για ολόκληρο, είτε για μεμονωμένη ιδιοκτησία, λ.χ. μόνο ένα διαμέρισμα. Η διαδικασία μέχρι τέλος Ιανουαρίου είναι προορατική, ενώ από 1η Φεβρουαρίου θα είναι υποχρεωτική για κάθε νέο κτίριο ή για κάθε παλιό για το οποίο γίνεται δικαιοπραξία. Τα δημόσια κτίρια έχουν περιθώριο πενταετίας για να ενταχθούν στην πλατφόρμα αυτή. Οι ιδιοκτήτες όμως πρέπει να γνωρίζουν πως κάποια στιγμή η διαδικασία θα γίνει υποχρεωτική για όλα τα κτίρια, ακόμη και αν δεν τίθεται θέμα δικαιοπραξίας».Το πιστοποιητικό πληρότητας θα εκδίδεται από εξουσιοδοτημένους μηχανικούς, όπως επίσης για τις δημόσιες υπηρεσίες στο πλαίσιο των καθηκόντων τους θα είναι υπεύθυνοι για την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας και οι εμπλεκόμενοι με τις σχετικές διαδικασίες υπάλληλοι των φορέων αυτών.
Το πιστοποιητικό έχει μοναδικό αριθμό και αναγράφει τον κωδικό αριθμό εθνικού κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως έγινε δήλωση ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων, προβλέπεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 2.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Μάλιστα, τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται εάν υπάρξει υποτροπή των παραβάσεων και εάν αυτές αφορούν σε οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενες περιοχές!
Παράταση και εφαρμογή από τον Ιούλιο ζητούν οι ζητούν οι ιδιοκτήτες
Η εισαγωγή μιας ακόμα διαδικασίας στις συναλλαγές των ακινήτων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά «αναχώματα» στις αγοραπωλησίες, τουλάχιστον των πρώτων μηνών του 2021. Αλλά και επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες καθώς η ταυτότητα κτιρίου υπολογίζεται ότι θα απαιτεί τουλάχιστον 500 ευρώ για κάθε ακίνητο, ή ακόμα και 1.000 ευρώ εφόσον υπάρχει κάποια πολεοδομική παράβαση.
Με βάση τα όσα ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση, παρέχεται διάστημα μόλις ενός μήνα στους μηχανικούς, προκειμένου να εξοικειωθούν με τη σχετική διαδικασία. Από την 1η Φεβρουαρίου όμως η καταχώριση των σχετικών εγγράφων καθίσταται υποχρεωτική, με την ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) να επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι το μεταβατικό αυτό διάστημα είναι ανεπαρκές, προκειμένου οι μηχανικοί να αποκτήσουν εμπειρία στη δημιουργία και υποβολή ταυτότητας κτιρίου. Επίσης, κρίνεται αδύνατη η διενέργεια αυτοψιών και η συγκέντρωση πληθώρας δικαιολογητικών εν μέσω πανδημίας και με κλειστές τις δημόσιες υπηρεσίες. Για τον λόγο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ αιτείται την εξάμηνη παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου, ώστε να μην παραλύσει η κτηματαγορά και επηρεαστούν αρνητικά οι συναλλαγές επί των ακινήτων, που ήδη συνοδεύονται από πλειάδα δικαιολογητικών και εγγράφων. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, όποιος επιθυμεί θα μπορεί ασφαλώς να προχωράει στην έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας και όποιος προτιμά, θα μπορεί να ολοκληρώνει τη συναλλαγή μόνο με τη βεβαίωση μηχανικού (περί μη ύπαρξης πολεοδομικών παραβάσεων).
Με δεδομένο ότι δεν έχει προετοιμαστεί η αγορά (ιδιοκτήτες, μεσίτες κ.λπ.) η παράταση αυτή κρίνεται δικαιολογημένη, προκειμένου να μην «παγώσουν» πλήρως οι συναλλαγές. Σημειωτέον ότι εκτός από την ταυτότητα κτιρίου, από τις αρχές του έτους είναι υποχρεωτική και η αναγραφή του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) σε όλες τις αγγελίες πώλησης και εκμίσθωσης ακινήτων. Θα πρέπει δηλαδή, μαζί με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του ακινήτου, να αναγράφεται και η ενεργειακή κλάση του.
Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης εκδίδονται κατά το στάδιο της υπογραφής των τελικών συμβολαίων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εκδοθούν αρκετές χιλιάδες πιστοποιητικά, προκειμένου να προστεθούν στις υφιστάμενες αγγελίες ακινήτων, ή ακόμα χειρότερα, έως ότου συμβεί αυτό, θα πρέπει οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες να «κατεβάσουν» τις σχετικές αγγελίες και να τις αναρτήσουν εκ νέου, όταν υπάρχει και το σχετικό πιστοποιητικό. Για τον λόγο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει και στην περίπτωση αυτή τη χορήγηση εξάμηνης παράτασης, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας.
Κων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση
Πηγή: sinidisi.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου