Χιλιάδες παραγωγοί ελιάς «καλαμών» στην Αιτωλοακαρνανία κινδυνεύουν να μην λάβουν την «κορονοενίσχυση». Θα εξεταστεί από το υπουργείο συμπληρωματικό πρόσθετο μέτρο και δεν θα υπάρξει η δυνατότητα τροποποιητικών δηλώσεων στο ΟΣΔΕ του 2019.
Στο χείλος του γκρεμού είναι οι ελαιοπαραγωγοί καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία λόγω της καταστροφής που υπέστησαν από την πανδημία και δεν μπορούν να προωθήσουν τις ελιές τους, είτε στο εγχώριο εμπόριο, είτε να τις εξάγουν στο εξωτερικό!
Παράλληλα, κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την ενίσχυση, αφού στις δηλώσεις που υπέβαλαν για την Ενιαία Ενίσχυση το 2019, δεν «εξειδίκευσαν» την ποικιλία, συμπληρώνοντας το σχετικό πεδίο ως επιτραπέζια/βρώσιμη ελιά, κάτι που ανέκαθεν συνέβαινε, καθώς δεν γνώριζαν τι θα προέκυπτε με την πανδημία σε συνάρτηση με την «διευκρίνιση» στην φόρμα και το αποκαλούμενο «κορονοβοήθημα».
Ωστόσο η λύση είναι στο χέρι του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αρχικά, το αίτημα που είχε κατατεθεί ήταν να δοθεί η δυνατότητα συμπληρωματικής δήλωσης. Συγκεκριμένα, το αίτημα που είχε τεθεί ήταν να εξεταστεί η δυνατότητα καταχώρησης της ποικιλίας μέσω τροποποιητικών δηλώσεων στο ΟΣΔΕ του 2019, ώστε, με την προσκόμιση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών που θα πιστοποιούσαν την ποικιλία (τιμολόγια, αποδείξεις κτλ), να μπορέσουν οι παραγωγοί που πράγματι δικαιούνται την ενίσχυση να τη λάβουν, σύμφωνα με τα όσα έχει επίσημα η πολιτεία ορίσει.
Ωστόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα συμπληρωματικής δήλωσης στο ΟΣΔΕ και γενικότερα παρέμβασης στο ΟΣΔΕ, δεδομένου ότι το ποσό του μέτρου ενίσχυσης έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά τόνισε πως θα εξεταστεί από το υπουργείο συμπληρωματικό πρόσθετο μέτρο για την ενίσχυση των Αιτωλοακαρνάνων ελαιοπαραγωγών ελιάς καλαμών. Επί του θέματος δραστηριοποιήθηκαν οι βουλευτές Δ. Κωνσταντόπουλος και Σπ. Λιβανός με ερωτήσεις τους προς τον κ. Βορίδη.
Στην Αιτωλοακαρνανία η ζημία είναι μεγάλη, δεδομένου πως ο νομός παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες ελιάς καλαμών πανελλαδικά!
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξε πολύ μεγάλη κινητοποίηση από τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, και την Ένωση Αγρινίου στην Αιτωλοακαρνανία. Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ έφερε το ζήτημα στην επιφάνεια και κινήθηκε άμεσα για την επίλυσή του και την αποκατάσταση των χιλιάδων ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι με την όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί «βλέπουν» να κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη πάνω τους!
Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ απέστειλε επιστολή η οποία παρουσιάζει σε όλο το εύρος την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και πιέζει ασφυκτικά τους Αιτωλοακαρνάνες παραγωγούς.
Η επιστολή έχει ως εξής: «Σας γνωρίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες της αγωνίας παραγωγών ελιάς ποικιλίας «Καλαμών» από όλες τις περιοχές της χώρας όπου καλλιεργείται η συγκεκριμένη ποικιλία, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό βιοπορίζονται αποκλειστικά από την εκμετάλλευση του προϊόντος, που πολύ καλά γνωρίζεται πως στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, κρίθηκε αναγκαία η ενίσχυσή του. Ωστόσο, χιλιάδες παραγωγοί, καίτοι δικαιούνται αυτή την ενίσχυση, κινδυνεύουν να αποκλειστούν, αφού στις Δηλώσεις που υπέβαλαν για την Ενιαία Ενίσχυση το 2019, μη γνωρίζοντας τι θα επακολουθήσει, δεν έδωσαν σημασία στην εξειδίκευση της ποικιλίας, συμπληρώνοντας το σχετικό πεδίο ως επιτραπέζια/βρώσιμη ελιά.
Η μη αναφορά στην ποικιλία, αντιλαμβάνεστε ότι αυτομάτως αφήνει εκτός χιλιάδες στρέμματα και στερεί από τους παραγωγούς πόρους, που, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία είναι απολύτως αναγκαίοι. Κύριε πρόεδρε, Ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα καταχώρησης της ποικιλίας μέσω τροποποιητικών δηλώσεων στο ΟΣΔΕ του 2019, ώστε, με την προσκόμιση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών που θα πιστοποιούν την ποικιλία (τιμολόγια, αποδείξεις κτλ), να μπορέσουν οι παραγωγοί που πράγματι δικαιούνται την ενίσχυση να τη λάβουν, σύμφωνα με τα όσα έχει επίσημα η πολιτεία ορίσει».
Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το «κορονοβοήθημα» θα δοθεί και το 2021, συνεπώς θα ήταν άδικο να μην διευθετηθεί το ζήτημα και χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί ελιάς καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία να μην εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται, ανεξαρτήτως αν επί της ουσίας το ύψος της αποζημίωσης δεν επαρκεί για την κάλυψη της ζημιάς και απλά μπορεί να θεωρηθεί ως μια μικρή κυρίως ηθική ανακούφιση.
Να υπενθυμίσουμε πω στην παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη και θα διαρκέσει μέχρι και 27/11 η διαδικασία υποβολής αίτησης ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών για το λάδι μόνο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κάνοντας μια ευρύτερη τοποθέτηση κινήθηκε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού Φώτης Ακρίδας, ο οποίος, μιλώντας στη «Σ», τόνισε:
«πρόκειται για ανακοίνωση και όχι απόφαση. Πιστεύουμε πως είναι τεχνικό ζήτημα και θα λυθεί. Τα προηγούμενα χρόνια οι Αιτωλοακαρνάνες ελαιοπαραγωγοί δήλωναν συγκεκριμένα κωδικό, ο οποίος παραπέμπει στην ελιά Καλαμών. Εκεί ακριβώς είναι το ζήτημα, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο πόσα στρέμματα του νομού είναι με ελιές Καλαμών και πόσα είναι με χονδροελιές.
Περιμένουμε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να βγει τρόπο και λύση για την ενίσχυση των παραγωγών ελιάς καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας. Στο σύστημα του υπουργείου φαίνεται πως υπάρχουν στο νομό 16.000 στρέμματα με ελιές καλαμών, αλλά είναι βέβαιο πως υπάρχουν πάνω από 100.000 στρέμματα. Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε πως τα 70.000 στέμματα, ίσως και περισσότερα ανήκουν σε επαγγελματίες αγρότες. Σχετικά με την δήλωση του υπουργού έχουμε να προτείνουμε λύση, την οποία ήδη γνωρίζει και έχουμε επαναλάβει πολλές φορές στο υπουργείο.
Συγκεκριμένα προτείνουμε να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις ελιών. Μιλάμε για ποσότητες που κανένας δεν γνωρίζει που διοχετεύονται, με τι ονομασία προέλευσης φεύγουν για το εξωτερικό και για τι ποσότητες παράνομων ελληνοποιήσεων μιλάμε. Το υπουργείο με αφορμή το πρόβλημα που προέκυψε τώρα πρέπει να βρει λύση σε όλα αυτά τα θέματα».
Πάντως ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή, αν και μίλησε για αυστηροποίηση των κυρώσεων για τις ελληνοποιήσεις, δεν φάνηκε να έχει να πει κάτι για τους ελέγχους, που ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί να γίνουν κυρίως στα τελωνεία της χώρας.
Στην ελαιοποίηση περσινές αδιάθετες και φρέσκιες ελιές Καλαμών
Εκείνο που γίνεται ολοένα και πιο έντονο στην Αιτωλοακαρνανία είναι η τάση για ελαιοποίηση των Καλαμών. Οι αδιάθετες ποσότητες που παραμένουν στα χέρια των παραγωγών και η νέα σοδειά που έρχεται στρέφουν τους ελαιοκαλλιεργητές στην ελαιοποίηση ποσοτήτων φρέσκων ελιών, αλλά και αποθηκευμένων στους κάδους. Καθώς και οι τιμές που επικρατούν για τη νέα σοδειά κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 60-70 λεπτά και ίσως και πιο κάτω, ενώ για τις περσινές ποσότητες οι τιμές είναι ακόμη μικρότερες, ποσότητες βρώσιμων ελιών κατευθύνονται στα ελαιοτριβεία.
Επικοινωνία Καραγκούνη – Βορίδη για την επιτραπέζια ελιά
Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησε χθες 19/11/2020 ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.
Κύριο θέμα της επικοινωνίας τους ήταν το μείζον ζήτημα της παροχής χρηματικής ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού στους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς, ένα ζήτημα που αφορά μεγάλο αριθμό παραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και πολλών άλλων περιοχών της Ελλάδας. Ο κ.Βορίδης ενημέρωσε τον κ. Καραγκούνη ότι η παραπάνω ενίσχυση δεν συμπεριλήφθηκε στο πακέτο μέτρων που ζήτησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν μπορεί να συμπεριληφθεί εμβόλιμα.
Ο κ. Καραγκούνης επισήμανε τις οικονομικές απώλειες που έχουν υποστεί οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς και ζήτησε από τον Υπουργό να εξετάσει τη δυνατότητα καταβολής της ενίσχυσης σε δεύτερο χρόνο. Ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε τον κ. Καραγκούνη ότι το ζήτημα θα εξεταστεί πολύ σοβαρά από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και θα γίνει προσπάθεια να συμπεριληφθεί στις ενισχύσεις που θα ζητηθούν από το υπουργείο τον επόμενο μήνα.
Ο κ. Καραγκούνης ευχαρίστησε εκ των προτέρων τον Υπουργό για τις ενέργειές του και τόνισε ότι δεν πρέπει να μείνουν εκτός ενισχύσεων οι παραγωγοί της βρώσιμης ελιάς, καθώς και αυτοί έχουν υποστεί σημαντική απώλεια εισοδήματος εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών και της χαμηλής ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία.
Πηγή: Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα Συνείδηση
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου