Η παρατηρητικότητα της μητέρας και η ετοιμότητα των γιατρών, έσωσαν τη ζωή της μικρής που μόλις στους 16 μήνες της ζωής της έζησε μια πρωτοφανή περιπέτεια από δηλητηριώδες τσίμπημα αράχνης.
Το περιστατικό συνέβη στο Λουτρό Αμφιλοχίας την περασμένη Τετάρτη όταν το 16 μηνών κοριτσάκι έπαιζε στην αυλή και έπιασε την αράχνη και την έδειξε στη μητέρα της. Μίση ώρα αργότερα, χωρίς ορατό κάποιο τσίμπημα το κοριτσάκι έδειχνε αναστατωμένο και η μητέρα πήγε άμεσα τη μικρή στο Κέντρο Υγεία Αμφιλοχίας.
Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε έγκαιρα στο νοσοκομείο της Πάτρας και μπήκε απευθείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων.
Η «μαύρη χήρα» δηλητηριώδης αράχνη, λόγω της νευροτοξίνης που παράγει με το τσίμπημά της προκάλεσε επιπλοκές στην καρδιά, στο έντερο και στο νευρικό σύστημα της μικρής.
Οι θεράποντες γιατροί χορήγησαν άμεσα αντιαραχνικό ορό ενώ στήθηκε γέφυρα σωτηρίας μεταξύ Αθήνας – Πάτρας για να φτάσει εγκαίρως το φάρμακο στο νοσοκομείο του Ρίου.
Σήμερα το κοριτσάκι είναι καλά στην υγεία του και επέστρεψε στο Λουτρό Αμφιλοχίας, μάλιστα σε λίγες μέρες θα αποκτήσει και όνομα αφού ήδη είχε προγραμματιστεί η βάπτισή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες κάτοικος στο Λουτρό εντόπισε κι άλλη μαύρη αράχνη με το κόκκινο σημάδι στην κοιλιά.
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την επικίνδυνη μαύρη αράχνη
Η μαύρη αράχνη έχει μαύρο γυαλιστερό χρώμα, βρίσκεται στην ύπαιθρο, μέσα σε βράχια, κάτω από πέτρες, αλλά κι ανάμεσα στις καλλιέργειες. Αν δεν προκληθεί, δεν επιτίθεται. Αν όμως κάποιος την απομακρύνει με άγριο τρόπο, τότε μπορεί να το κάνει.
Τι θα συμβεί αν μας τσιμπήσει η «μαύρη χήρα»;
Τα συμπτώματα από το τσίμπημα της «μαύρης χήρας» μοιάζουν πολύ με αυτά της σκωληκοειδίτιδας, καθώς το δηλητήριό της είναι νευροτοξίνη, η οποία είναι δηλητηριώδης για το νευρικό σύστημα.
Μέσα στα πρώτα 15 λεπτά, όσο το δηλητήριο αρχίζει και μπαίνει στο νευρικό μας σύστημα, θα νιώσουμε πόνο και κράμπες στην περιοχή γύρω από το δάγκωμα.
Στην πρώτη ώρα, οι μηροί, η πλάτη και οι ώμοι θα εμφανίσουν σπασμούς, καθώς το δηλητήριο αναγκάζει το νευρικό σύστημα να απαλλαγεί από τους νευροδιαβιβαστές που κρατούν λειτουργικούς τους μυς. Κάτι που κάνει την όρθια στάση, ακόμα και το να κάθεσαι, ιδιαιτέρως απαιτητικό.
Για τις επόμενες δύο ώρες, το θύμα θα πονά αφόρητα και η κοιλιά του θα γίνει άκαμπτη. Μέχρι τη 12η ώρα μετά το δάγκωμα, η αναπνοή θα έχει γίνει δύσκολη, οι σπασμοί θα έχουν γενικευτεί στο σώμα ενώ ίσως εκδηλωθούν παραισθήσεις. Μετά τις 12 ώρες, τα συμπτώματα θα αρχίσουν να υποχωρούν, αν και πραγματική βελτίωση της κατάστασης δεν θα υπάρξει πριν περάσουν αρκετές μέρες. Η μυϊκή αδυναμία πάντως και οι σπασμοί μπορεί να συνεχιστούν ακόμα και για βδομάδες ή και μήνες.
Πρώτες βοήθειες για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος
Η πρώτη κίνηση για τη θεραπεία είναι να καθαρίσετε την πληγή και να βάλετε πάγο αμέσως. Επίσης, για όλα τα δαγκώματα αραχνών, ένα αντιτετανικό συνιστάται. Το δάγκωμα από τις συγκεκριμένες 2 αράχνες θα πρέπει να αξιολογηθεί από έναν γιατρό. Αν το τσίμπημα είναι ήπιο, η θεραπεία περιλαμβάνει αναλγητικά, αντισταμινικά και αντιβιοτικά. Το δάγκωμα της μαύρης χήρας μπορεί να απαιτήσει ένα μυοχαλαρωτικό μέσω ενδοφλέβιας ή φαρμακευτική αγωγή για την προστασία από υψηλή πίεση του αίματος που προκαλεί το δηλητήριο.
e-maistros.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου