Καβάλα: Έπιασαν καρχαρία 330 κιλών με προϊστορικές ρίζες! (φωτο)




Έναν καρχαρία 330 κιλών, μακρινού συγγενή είδους που ζούσε πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια, έπιασαν ψαράδες στην Καβάλα.






Ένα… θηρίο της θάλασσας, με προϊστορικές ρίζες, «έβγαλαν» ψαράδες στην Καβάλα!
Σύμφωνα με το tvthrakiotis.gr, καρχαρίας 330 κιλών ανασύρθηκε από μηχανότρατα και όπως αποδείχθηκε, το βάρος του ξεπερνούσε τα 330 κιλά!
Πρόκειται για έναν εξακαρχαρία ή γκρίζο νωτιδανό (επιστη



μονική ονομασία Hexanchus griseus – Εξάνχος ο φαιός), γνωστός και ως αλέτρι. Είναι ένας μεγάλος καρχαρίας, που φτάνει σε μήκος τα 5,4 μέτρα. Είναι συγγενικός με τα σκυλόψαρα και τον καρχαρία της Γροιλανδίας. Κάποιοι συγγενείς, ωστόσο, αυτού του καρχαρία ζούσαν πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια και για αυτό, πιθανότατα, ο εξακαρχαρίας έχει και πρωτόγονα και σύγχρονα χαρακτηριστικά. Έχει, εξάλλου, σχήμα παρόμοιο με των καρχαριών που ζούσαν στην Τριασική περίοδο, με ένα ραχιαίο πτερύγιο κοντά στο ουριαίο πτερύγιο και έξι ζεύγη από βράγχια.





Απαντάται σε βάθη μεγαλύτερα από 90 μέτρα και έχει καταγραφεί σε βάθος δύο χιλιομέτρων σε όλες τις τροπικές και εύκρατες θάλασσες της Γης. Είναι πιθανό να εκτελεί κατακόρυφες μεταναστεύσεις, μετακινούμενος προς την επιφάνεια το βράδυ και γυρίζοντας στα βάθη πριν χαράξει. Έχει παρατηρηθεί σε συγκεκριμένες περιοχές σε βάθος μικρότερο των 30 μέτρων. Λόγω της μεγάλης εξάπλωσής του η διατροφή του ποικίλει και περιλαμβάνει συνήθως μαλάκια, καρκινοειδή και άγναθα (είδος ψαριού). Λίγα είναι γνωστά για την αναπαραγωγή του εξακαρχαρία, πέρα από το γεγονός ότι είναι ωοζωοτόκος και γεννά μέχρι 100 μικρά τη φορά.
Αυτός ο καρχαρίας, αν και μεγάλος, φαίνεται πως δεν έχει επιτεθεί σε ανθρώπους. Αλιεύεται για το λάδι από το συκώτι του, ενώ το κρέας του ωμό είναι δηλητηριώδες.
Με πληροφορίες από τη Wikipedia-gazzetta.gr 
Πηγή: sinidisi.gr