Περιμένουν την εξειδίκευση των μέτρων οι παράγοντες της αγορά που μιλούν στη «Σ»..
Των Κώστα Χονδρού και Δημήτρη Παπαδάκη
Θετική και ταυτόχρονα επιφυλακτική σε γενικές γραμμές είναι η πρώτη αποτίμηση που κάνουν οι παράγοντες της αγοράς στα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην οικονομία από την κρίση που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναμένουν, για να κρίνουν καλύτερα, να αποτυπωθούν τα μέτρα αυτά με ανάλογες υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, προκειμένου να δουν ποιους ακριβώς αφορούν και να κρίνουν.
Από την άλλη όμως στην αγορά επικρατεί μεγάλη έκδηλη ανησυχία, αφού κανείς δεν είναι αυτή τη θέση να εκτιμήσει για πόσο καιρό για διαρκέσει η «on hold» κατάσταση της οικονομίας και τα περιοριστικά μέτρα, που κρατούν κλειστά τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις. Εκ των πραγμάτων το πόσο θα «νοσήσει» η οικονομία από τον κορονοϊό κανείς δεν μπορεί να το εκτιμήσει με ακρίβεια. Εξάλλου και η ίδια η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να περιληφθεί η Ελλάδα στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να υπάρχει συνέχεια στα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής μιλώντας στη «Σ» εκτίμησε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αναμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο εκτίμησε ότι «θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι μέχρι να δούμε μέσα από τις διευκρινιστικές εγκυκλίους ποιους ακριβώς αφορούν τα μέτρα». Εκείνο όμως για τον Π. Τσιχριτζή παραμένει ακόμη ζητούμενο είναι πως θα λειτουργήσει η αγορά στο κομμάτι του ιδιωτικού χρέους. «Είναι μεγάλο θέμα το τι θα γίνει με τις επιταγές και σε αυτό δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση από την κυβέρνηση, ίσως δε να είναι δύσκολο να απαντηθεί και από νομικής άποψης το θέμα αυτό. Όμως για τις επιχειρήσεις είναι ίσως το πλέον επείγον θέμα» είπε χαρακτηριστικά ο Π. Τσιχριτζής εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξει αρνητικό ντόμινο στην αγορά το θέμα των επιταγών. Πάντως για το Πρόεδρο του Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας είναι πολύ θετικό που η χώρα μπαίνει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Το φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ μπορεί και πρέπει να φέρει τρίτο και τέταρτο πακέτο μέτρων, ανάλογα με την διάρκεια της κρίσης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Τσιχριτζής.
Η Μαρία Σωτηροπούλου Πρόεδρος του Συλλόγου Κομμωτών Αγρινίου και Περιχώρων και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κομμωτών τόνισε:
«είναι αρκετά ενθαρρυντικά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και αναμένουμε και άλλα, όπως έχει γίνει γνωστό. Είναι ενθαρρυντική τόσο η βοήθεια των 800 ευρώ, όσο και η βοήθεια με την επιδότηση του ενοικίου. Καλό είναι να βλέπουμε όλοι το ποτήρι μισογεμάτο και να έχουμε αισιοδοξία. Όλοι αυτή την περίοδο αναζητούν τη χρυσή τομή και γι’ αυτό όλοι πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι πως θα βάλουμε πλάτη, αλλιώς δεν θα έχει τέλος ποτέ αυτό. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει κάτι τέτοιο και εξίσου θετικό είναι πως η πολιτεία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις συζητήσεις επ’ αυτού. Αναμένουμε να δούμε και τα υπόλοιπα μέτρα, που έχει γίνει γνωστό ότι θα εξαγγελθούν και τότε θα εξετάσουμε πιθανές ασάφειες, όσο και την εφαρμογή τους στην πραγματική οικονομία».
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Παναγιώτης Μπεσίνης ανέφερε:
«σε συνθήκες πολέμου, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, τα μέτρα θα έπρεπε να είναι άμεσα και αποτελεσματικά. Αυτά που εξαγγέλθηκαν θέλουν μεγάλη εξειδίκευση, έχουν κάποιες ασάφειες και χρειάζονται άμεση εφαρμογή και φυσικά δεν θα έπρεπε να αφήνουν απ’ έξω τις τράπεζες, που ίσως είναι το σημαντικότερο για τις μικρές επιχειρήσεις. Οι αποφάσεις σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να είναι πολιτικές και δεσμευτικές κυρίως για τις τράπεζες».
Ο Πρόεδρος του κλάδου Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου και περιχώρων Κώστας Ναστούλης υποστήριξε:
«με τα μέτρα που ήδη εξαγγέλθηκαν οι εργαζόμενοι θα μπορούν να καλύψουν κάποια από τα έξοδά τους, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά που είναι στον αέρα και δεν έχουν διευκρινιστεί και γι’ αυτό αναμένουμε το ΦΕΚ. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που θέλουν διευκρινήσεις, ενώ τα 800 ευρώ δεν επαρκούν για να καλυφθούν πολλές οι υποχρεώσεις. Το ζήτημα δεν είναι να μην πληρώσουμε, δεν το θέλουμε αυτό, αλλά το θέμα είναι να βρεθεί τρόπος να βγούμε όσο δυνατόν πιο αλώβητοι, γιατί ήδη πληρώνουμε για ρυθμίσεις που προέκυψαν από υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν λόγω της κρίσης, τώρα πόσες άλλες υποχρεώσεις θα προκύψουν από τον κορονοϊό; Με τις επιταγές που είναι βασικό για τις επιχειρήσεις τι θα γίνει; Αναμένουμε το ΦΕΚ για να ξέρουμε που βρισκόμαστε».
Ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου Βασίλης Σπυρόπουλος δήλωσε:
«δεν έχει εκδοθεί ακόμη το ΦΕΚ ή κάτι άλλο και σημασία έχει τι θα λέει όταν εκδοθεί. Αυτά που ακούσαμε και διαβάσαμε ως πρώτη εικόνα είναι ανακουφιστική. Είναι σημαντικό η επιδότηση των υπαλλήλων, η τετράμηνη αναστολή οφειλών, τα 800 ευρώ αν και αναμέναμε περισσότερα και περιμέναμε να υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα το μέγεθος της επιχείρησης και τον αριθμό των εργαζομένων. Το σκεπτικό που υπάρχει για τα 2 δισ. και όλα τα αντίστοιχα μέτρα με τελικό σκοπό τη δανειοδότηση της επιχείρησης σηματοδοτούν την ανακούφιση μιας οικονομίας που πηγαίνει προς διάλυση, δεν μιλάμε πλέον για τέλμα. Αν δεν υπάρξουν μεγάλες και δραστικές παρεμβάσεις με ρευστότητα, η οικονομία θα έχει σοβαρό πρόβλημα ακόμη και για χρόνια μετά τον κορονοϊό. Πλέον χρειάζεται δυναμικές κεντρικές πολιτικές με μεγάλες ενέσεις ρευστότητας».
Δεν είναι επαρκή τα μέτρα λέει ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τους συναρμόδιους υπουργούς και αφορούσαν την στήριξη της αγοράς δεν είναι επαρκή αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Σε συνθήκες «πολέμου» και μάλιστα με έναν εχθρό «αόρατο» απαιτούνται δραστικά μέτρα ΑΜΕΣΑ, επαρκή, τολμηρά και αποτελεσματικά.
Εν προκειμένου τα μέτρα που επιβάλλεται να λαμβάνονται ΠΡΕΠΕΙ απαραίτητα να είναι προς δυο κατευθύνσεις.
Προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και της αποτροπής διασποράς του κορωνοϊού αλλά σαφώς και προς την κατεύθυνση της στήριξης της κοινωνίας και της επούλωσης των πληγών και των παράπλευρων απωλειών που ήδη έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τους συναρμόδιους υπουργούς και αφορούσαν την στήριξη της αγοράς δεν είναι ΕΠΑΡΚΗ.
Απαιτείται εδώ και τώρα να εξειδικευτούν, να επεκταθούν, να ληφθούν επιπρόσθετα και να καλύψουν άμεσα και αποτελεσματικά όλους τους μικρούς εμπόρους, τις οικογενειακές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.
Η ευθύνη του κράτους δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και να αφήνει ουσιαστικά απ’ έξω το μεγάλο πρόβλημα που είναι τα χρέη προς τις τράπεζες (δάνεια, επιταγές, πιστωτικές κάρτες, κλπ.) ούτε να μην λαμβάνει ουσιαστικά υπόψιν την ανάγκη μας για την ίδια την φυσική επιβίωσή μας και τον βιοπορισμό μας.
Αναμένουμε και θα επανέλθουμε.
Πηγή: sinidisi.gr