Κορωνοϊός: Οικονομικό κραχ στην Πάτρα από τη ματαίωση του καρναβαλιού, λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου

Αποτέλεσμα εικόνας για Κορωνοϊός: Οικονομικό κραχ στην Πάτρα από τη ματαίωση του καρναβαλιού, λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου



Στα €50-70 εκατ. οι απώλειες για την πόλη από αυτή την εξέλιξη, λέει στο protothema.gr ο Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, που ζητά αντίμετρα από την κυβέρνηση.








Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το οικονομικό κραχ των ημερών για την πόλη της Πάτρας και των ευρύτερων περιοχών, από την απόφαση να ματαιωθούν όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού.

Το πατρινό καρναβάλι αποτελεί εδώ και χρόνια το μεγάλο γεγονός της Αχαϊκής πρωτεύουσας το οποίο οι επιχειρηματίες περιμένουν με ανυπομονησία ώστε να γεμίσουν τα ταμεία τους.

Η ξαφνική απόφαση όμως του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια να ματαιώσει όλες τις εκδηλώσεις λόγω του κορωνοϊού, ήταν γροθιά στο στομάχι για εκατοντάδες επιχειρηματίες της Πάτρας.

Σύμφωνα με στοιχεία ο κόσμος που φθάνει στην αχαϊκή πρωτεύουσα για το καρναβάλι ανέρχεται στις 600.000 περίπου, όπως είπε στο protothema.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών κ. Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος.

«Αν υπολογίσουμε ότι κάθε άτομο θα ξοδέψει περίπου 100- 150 ευρώ, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την τοπική κοινωνία». Οι 30.000 καρναβαλιστές θα πλήρωναν 40 με 50 ευρώ για τη στολή που θα φορούσαν κατά την μεγάλη παρέλαση, γεγονός που σημαίνει ένα ποσό περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ και χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των αρμάτων όχι μόνο του Δήμου αλλά και ιδιωτών, που καταφθάνουν και από τις γύρω περιοχές για το μεγάλο event της Κυριακής.

«Οι επιχειρήσεις εστίασης, διαμονής και διασκέδασης είναι εκείνες που χτυπά πρώτα η ματαίωση του καρναβαλιού και σε δεύτερο χρόνο είναι οι εμπορικές επιχειρήσεις, αφού υπάρχουν και αρκετοί που θα αγοράσουν από την τοπική αγορά» επισημαίνει ο κ. Ζαφειρόπουλος.




Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, μόνο ο Δήμος Πατρέων ξοδεύει ποσά που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού παρατηρείται αύξηση στις επιχειρήσεις ραπτικής και της εμπρίας υφασμάτων που αγγίζει περίπου το 40% του ετήσιου τζίρου. Σημαντική είναι η επίδραση του θεσμού και στην απασχόληση αφού για τη συγκεκριμένη περίοδο παρατηρείται αύξηση του ποσοστού κατά 35% περίπου, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τόσο των ντόπιων όσο και των χιλιάδων επισκεπτών της πόλης.


Κάπως έτσι, η «χασούρα» της Πάτρας λόγω ματαίωσης του φετινού καρναβαλιού υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 50 με 70 εκατομμύρια ευρώ.

«Εμείς δεν είμαστε επιστημονικό προσωπικό ούτε μπορούμε να πούμε κάτι όταν πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την Δημόσια Υγεία. Αυτό όμως που ζητάμε είναι να υπάρξουν αντίμετρα για το κόστος αυτό. Σκεφτείτε ότι πολλοί επιχειρηματίες έχουν ήδη προπληρώσει προμηθευτές, ενώ περιμένουν τις ημέρες αυτές για να πληρώσουν αργότερα και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις αλλά και αυτές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία», τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Η ματαίωση των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό έπεσε σαν βόμβα στην πόλη και σε ανακοίνωση του ο Εμπορικός Σύλλογος αναφέρει: «Οπωσδήποτε δεν χωρούν αντιρρήσεις όταν πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα Δημόσιας Υγείας και η Πολιτεία πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την μη εξάπλωση του ιού. Μέτρα προστασίας και ελέγχων που θα έπρεπε να είχαν παρθεί πριν εκδηλωθούν τα πρώτα κρούσματα στην χώρα. Στο λιμάνι της Πάτρας βασική πύλη εισόδου στην χώρα από την Ιταλία μέχρι σήμερα δεν είχε παρθεί κανένα μέτρο υγειονομικού ελέγχου.

Παράλληλα όμως η πόλη της Πάτρας δέχεται ένα βαρύ και δυσβάσταχτο οικονομικό πλήγμα που έρχεται να προστεθεί στο ήδη υποτονικό κλίμα που κινείται η αγορά και τις επιπτώσεις που έχει αφήσει η μακροχρόνια οικονομική κρίση. Εκτός των επιχειρήσεων συνολικά η κοινωνία της πόλης μας δέχεται οικονομικό πλήγμα καθώς χιλιάδες Πατρινοί έχουν κάνει τις προαγορές και προετοιμασίες τους για την κορύφωση του Καρναβαλιού.

Γι’ αυτό τον λόγο η Πολιτεία πρέπει να φροντίσει και να πάρει μέτρα για την υποστήριξη των επαγγελματιών και επιχειρήσεων της πόλης μας.






Ζητάμε τουλάχιστον για ένα δίμηνο: Αναστολή των πληρωμών προς το Δημόσιο (ΦΠΑ, τρέχουσες οικονομικές εκκρεμότητες, ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία) Αναστολή πληρωμών χρεών και ρυθμίσεων προς Τράπεζες».

Πηγή: protothema.gr