Κορονοϊός: «Εξαφανίστηκαν» μάσκες και αντισηπτικά από τα φαρμακεία του Αγρινίου

Αποτέλεσμα εικόνας για «Εξαφανίστηκαν» μάσκες

Έκτακτα μέτρα στο Νοσοκομείο Αγρινίου: Περιορισμοί στα επισκεπτήρια – Ηρεμία και σύνεση συνιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου..







Η κυβέρνηση προχώρησε χθες με δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κοροναϊό. Την ίδια ώρα στα νοσοκομεία της χώρας λαμβάνονται έκτακτα μέτρα και τίθενται περιορισμοί στα επισκεπτήρια. Οι υγειονομικοί φορείς, ωστόσο, συνιστούν ψυχραιμία και σύνεση επισημαίνοντας ότι ο κορονοϊός έχει χαμηλή θνησιμότητα και πως τα κρούσματα που παγκοσμίως έχουν αναρρώσει πλήρως είναι δεκαπλάσια -ίσως και περισσότερα σε σχέση- με τους θανάτους. Σε κάθε περίπτωση η «Σ» καταγράφει την πραγματικότητα στα φαρμακεία του Αγρινίου τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό που χρειάζεται να επιδείξουν όλοι είναι απλώς εγρήγορση και τήρηση των μέτρων υγιεινής και σε καμία περίπτωση πανικός και ακρότητες.

«Ντου» στα φαρμακεία

Στο Αγρίνιο μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ιταλία και τους φόβους για «εισαγωγή» του ιού από τη γειτονική χώρα οι πολίτες έκαναν «ντου» στα φαρμακεία.

Ούτε για δείγμα δεν υπάρχουν στα φαρμακεία του Αγρινίου μάσκες και αντισηπτικά! Τις δύο με τρείς τελευταίες ημέρες οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να βρουν μάσκες και αντισηπτικά ούτε στην Πάτρα ή σε κάποιες εταιρείες των Αθηνών!


Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος μιλώντας στη «Σ» ανέφερε: «δώσαμε τις τελευταίες δύο ημέρες ό,τι stock υπήρχε στα φαρμακεία μας σε μάσκες και αντισηπτικά. Μόνο εγώ μέσα σε μια ημέρα έδωσα περίπου 200 μάσκες και 40 τουλάχιστον αντισηπτικά. Το τελευταίο δεκαήμερο ο κόσμος ξεκίνησε να ζητάει μάσκες και αντισηπτικά, αλλά μετά την έλευση του κορονοιού στην Ιταλία, η ζήτηση εκτοξεύτηκε στα ύψη σε βαθμό, που ίσως κάθε πέντε λεπτά έρχονταν στα φαρμακεία και ένας πελάτης που ζητούσε μάσκες και αντισηπτικά. Το πρόβλημα με την έλλειψη προέκυψε από τις εταιρείες που μας προμηθεύουν, αυτές ξέμειναν και δεν μπορούσαν να μας προμηθεύσουν για να καλύψουμε την ζήτηση του κόσμου».

Τόσο ο κ. Κοντοπάνος, όσο και άλλοι φαρμακοποιοί συνιστούν ψυχραιμία και ο κόσμος να ακολουθεί πιστά τους κανόνες υγιεινής, καθώς τα φαρμακεία της περιοχής θα καλύψουν τις ανάγκες τους σε μάσκες και αντισηπτικά από ερχόμενη εβδομάδα!

«Την ερχόμενη εβδομάδα περιμένουμε προμήθειες σε μάσκες και αντισηπτικά. Οι εταιρείες δεν έχουν ούτε οι ίδιες, συνεπώς θα πάρουμε ό,τι ποσότητες μας δώσουν, καθώς οι παραγγελίες των περισσότερων φαρμακείων του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής είναι για να παραλάβουν όσο μεγαλύτερες ποσότητες γίνεται» τόνισε ο κ. Κοντοπάνος, ο οποίος συμπλήρωσε: «χρειάζεται ψυχραιμία και ο κόσμος να ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής».

Νοσοκομείο Αγρινίου: Τηρούνται όλα τα μέτρα λέει ο διοικητής

Στο νοσοκομείο Αγρινίου, όπως και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, λαμβάνονται ήδη έκτακτα μέτρα όσον αφορά την προσέλευση του κοινού, αλλά και την προστασία του προσωπικού. Ήδη η κεντρική είσοδος του Νοσοκομείο έκλεισε και θα ανοίγει μόνο για μία ώρα το απόγευμα κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου, ενώ ελεύθερη πρόσβαση στο Νοσοκομείο θα υπάρχει μόνο στα Επείγοντα Περιστατικά.

Στο προσωπικό μοιράστηκαν ήδη μάσκες και αντισηπτικά και όπως πληροφορείται η «Σ» είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες «εξαφανίστηκε» μια παλέτα (!) αντισηπτικών. Η «Σ» επιχείρησε να έρθει σε επαφή με το διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου Ανδρέα Τσώλη, προκειμένου να ενημερωθεί για το αν υπάρχει επάρκεια στο Νοσοκομείο Αγρινίου σε σχετικό υγειονομικό υλικό και ενημερώσει με τη σειρά της το κοινό,  που ενδεχομένως ανησυχεί καθώς πρόσφατα παρατηρήθηκε έλλειψη στα αντιγριπικά τεστ. Ωστόσο, ο Ανδρέας Τσώλης αρκέστηκε να πει πως το Νοσοκομείο τηρεί όλα μέτρα, που έχει υποδείξει το Υπουργείο Υγείας. Ενώ επικαλούμενος σχετική εντολή του Υπουργείου περί απαγόρευσης δηλώσεων σε μέσα ενημέρωσης δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα για την επάρκεια υγειονομικού υλικού (αντισηπτικά, μάσκες κτλ).






Νοσοκομείο Αγρινίου: Περιορισμοί στα επισκεπτήρια

Περιορισμοί θα ισχύσουν στα επισκεπτήρια του νοσοκομείου Αγρινίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης η απόφαση ελήφθη «λόγω της έξαρσης των εποχιακών ιώσεων, με γνώμονα την πλήρη ανάρρωση των ασθενών και την ασφάλεια των επισκεπτών».

Αναλυτικά:

Λόγω της έξαρσης των εποχιακών ιώσεων, με γνώμονα την πλήρη ανάρρωση των ασθενών και την ασφάλεια των επισκεπτών, ανακοινώνονται τα εξής:

Η  κεντρική είσοδος του νοσοκομείου θα είναι κλειστή. Θα ανοίγει μόνο την ώρα του επισκεπτηρίου από 18.00 μ.μ  μέχρι 19.00 μ.μ. Θα επιτρέπεται αυστηρά η παρουσία μόνο ενός συνόδου ασθενή και μόνο με την χρήση προστατευτικής μάσκας. Για την εξυπηρέτηση των ασθενών, των επισκεπτών και των εργαζομένων η είσοδος από 06.00 π.μ-15.00 μμ θα γίνεται από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Η μονή ελεύθερη 24ωρη είσοδος θα είναι του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ).

Σε περίπτωση παραβίασης των οδηγιών, η διοίκηση του νοσοκομείου επιφυλάσσεται να κάνει χρήση όλων των νόμιμων μέσων για την προάσπιση της υγείας των νοσηλευόμενων ασθενών.

Ηρεμία και σύνεση συνιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου για τον κορονοϊό

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, με ανακοίνωσή του σχετικά με τον κορονοϊό, συνιστά ηρεμία και σύνεση. Συνιστά επίσης στο ενημερωτικό του σημείωμα τήρηση των κανόνων ατομικής και διατροφικής υγιεινής και επισημαίνει ότι οι ιδιώτες ιατροί, καθώς και οι υγειονομικές δομές, του νομού μας έχουν ενημερωθεί πλήρως από το Δ.Σ. και τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου. «Συμβουλευτείτε και εμπιστευτείτε τους θεράποντες ιατρούς σας και μην επισκέπτεστε άσκοπα χώρους υγειονομικής περίθαλψης» καλεί ο Ιατρικός Σύλλογος τους πολίτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι κοροναϊοί ή κορονοϊοί είναι μία ομάδα ιών, που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα (καμήλες, βοοειδή, γάτες, νυχτερίδες). Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορονoϊούς. Έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους, στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των ιικών σωματιδίων, σαν στέμμα, το οποίο στα λατινικά λέγεται «κορόνα». Οι περισσότεροι κορονoϊοί προκαλούν στον άνθρωπο λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (κοινό κρυολόγημα, ιογενή φαρυγγίτιδα, τραχειοβρογχίτιδα), αλλά μπορούν να προκαλέσουν και πνευμονία. Είναι η αιτία του 10 με 15% των λοιμώξεων τον αναπνευστικού συστήματος.
Ένας κορονoϊός ήταν υπεύθυνος για την επιδημία σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το οποίο άρχισε το 2002 στη Κίνα. Ένα άλλο είδος κορονοϊού προκάλεσε το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής το 2012 (MERS). Μέχρι το 2019 είχαν καταγραφεί 2.468 κρούσματα με 851 θανάτους (θνητότητα περίπου 34,5 %). Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας, με τον ιό να πρωτοεμφανίστηκε σε ντόπια αγορά ζωντανών ζώων. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορονoϊού (COVID-19), ενώ στις 30 Ιανουαρίου 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την έξαρση ως «απειλή δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος». Τώρα ανιχνεύεται σε 36 διαφορετικές περιοχές ανά τον κόσμο. Έως σήμερα υπάρχουν 79707 κρούσματα επιβεβαιωμένα, από τα οποία 2626 έχουν αποβιώσει και 25204 έχουν αναρρώσει πλήρως.

Στην γειτονική μας Ιταλία επιβεβαιώθηκαν 322 κρούσματα από τα οποία έχουν αποβιώσει 10 και αναμένεται οι αριθμοί αυτός να αυξηθούν. Στην χώρα μας δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα, αλλά είναι πολύ πιθανό έως σίγουρο πως θα εμφανιστούν.

Μετάδοση και Συμπτώματα:
Κύρια μετάδοση είναι από ζώο σε άνθρωπο, ενώ μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μεταφοράς μικροσταγονιδίων που περιέχουν τον ιό, προκαλώντας λοίμωξη αναπνευστικού.
Απαιτείται χρονικό διάστημα 2 – 14 ημερών για να εκδηλωθεί ή όχι η νόσος από COVID-19. Κοινά συμπτώματα της νόσου αποτελούν ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια. Σε σοβαρές περιπτώσεις η μόλυνση από τον ιό μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.

Πρόληψη (Τι κάνουμε):
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται (όπως και στην εποχική γρίπη) σε ευαίσθητες ομάδες όπως στους ηλικιωμένους, στις έγκυες γυναίκες και στα άτομα που παρουσιάζουν υποκείμενα χρόνια νοσήματα όπως
καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνιες πνευμονοπάθειες κλπ. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων στις παραπάνω ομάδες ατόμων, συμβουλευόμαστε άμεσα τον γιατρό μας.
– Αποφεύγουμε την στενή επαφή με συνανθρώπους μας που εκδηλώνουν σημεία νόσησης.
– Αποφεύγουμε τις μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου.
– Συχνότατο πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι. Χρήση αντισηπτικών χεριών, αλλά και αντισηπτικών επιφανειών.
– Χρήση ιατρικής μάσκας η οποία δεν προστατεύει 100%.
Εάν διαπιστωθεί πυρετός, βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει αναζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια. Ειδικά εάν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού ή επαφής με ταξιδιώτη που έχει επισκεφθεί την Κίνα. Τονίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη γειτονική Ιταλία.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
■ Οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με το θεράπων ιατρό τους για οδηγίες, να μη λάβουν αντιβιοτικά και καταρχήν να παραμένουν στο σπίτι τους, υπό τη στενή εποπτεία του ιατρού.
Να αποφεύγεται η άμεση επίσκεψη στο Νοσοκομείο, παρά μόνο σε επείγουσα κατάσταση ή κατόπιν ειδικής διαδικασίας παραπομπής από το θεράπων ιατρό.
■ Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/) όπου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για ταξιδιώτες,
πληρώματα πλοίων, σχολικές μονάδες, ξενοδοχεία, χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, κλπ.
■ Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα, σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση του κορωναϊού και ορισμό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Παναγιά η Βοήθεια” ως νοσοκομείο αναφοράς για την περιοχή μας.






Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, όντας σε ετοιμότητα, συνιστά ηρεμία και σύνεση. Τήρηση κανόνων ατομικής και διατροφικής υγιεινής. Οι ιδιώτες ιατροί, καθώς και οι υγειονομικές δομές, του νομού μας έχουν ενημερωθεί πλήρως από το Δ.Σ. και τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου.




Πηγή: sinidisi.gr