Με τα ζητήματα ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και τις μειωμένες τιμές που εξακολουθούν για τους παραγωγούς, συνεχίζεται η συγκομιδή του καρπού στην ποικιλία Καλαμών. Οι τιμές για τα 200 κομμάτια αυτή την περίοδο είναι της τάξεως του 0,90-1 ευρώ/κιλό, όταν πέρυσι άγγιξαν και τα 2,30 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την ηρτημένη σοδειά υπολογίζεται σε πάνω από 100.000 τόνους, ωστόσο η οψιμότητα της χρονιάς, που αφήνει σε ορισμένες περιοχές τον καρπό ακόμη πράσινο στα δέντρα, αλλά και οι απογοητευτικές για τον παραγωγό τιμές, από το ξεκίνημα της περιόδου, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλείς εκτιμήσεις για τις ποσότητες που τελικά θα οδηγηθούν προς επιτραπέζια χρήση. Στα παραπάνω προστίθεται και η όψιμη εμφάνιση του δάκου σε περιοχές όπως η Φθιώτιδα.
Ελάχιστες οι άμυνες στην Αιτωλοακαρνανία στις τρεις συνεχείς μειώσεις των τιμών
Για τρεις απανωτές μειώσεις κάνουν λόγο οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας, που ζητούν προστασία από την πολιτεία. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει», σημείωσε ο πρόεδρος του ΑΣ Καινούργιου Τριχωνίδας, Περικλής Παπασάικας, αφήνοντας αιχμές όχι μόνο για το εμπόριο, αλλά και τους κυβερνώντες.
«Έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις, αλλά καμία δεν με πείθει», υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι «είναι φυσιολογικό σε ένα προϊόν να υπάρχει αυξομείωση στην τιμή της τάξεως των 20 ή 30 λεπτών, αλλά οι τρεις συνεχείς μειώσεις προκαλούν σοκ». «Η πρώτη σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 1,5 ευρώ/κιλό, η δεύτερη κατά 30 λεπτά κατά μέσο όρο στις αρχές Νοέμβρη και δέκα μέρες μετά ήρθε και η τρίτη μείωση». «Οι άμυνες των παραγωγών είναι ελάχιστες» συμπλήρωσε, αναφέροντας ως διέξοδο την οργάνωση και τη συνεργασία των παραγωγών.
Στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στο 1,15 ευρώ/κιλό που κάνει η Ένωση Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της, Βασίλης Γκουρνέλος, σχολιάζοντας ότι φέτος πολλοί μεμονωμένοι παραγωγοί απευθύνθηκαν στον συνεταιρισμό για να παραδώσουν τις ελιές τους αντί να τις πάνε σε εμπόρους, χωρίς ωστόσο, να μπορεί να απορροφήσει μεγάλο όγκο προϊόντος, λόγω του περιορισμένου χώρου αποθήκευσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή εικόνα των τιμών για την ποικιλία είναι το «αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, οι οποίοι συσσωρεύτηκαν με τα χρόνια». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι υψηλές τιμές του προϊόντος τα προηγούμενα χρόνια σε σύγκριση με άλλες χώρες, το γεγονός ότι χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαρόκο εξάγουν ελιές τύπου Καλαμών, που παρόλο που δεν έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με τις δικές μας συμπιέζουν την αγορά, ενώ ίσως αποτελεί και αντίδραση των εμπόρων που τα προηγούμενα χρόνια είχαν χάσει από το ράλι τιμών στην ποικιλία, σχολίασε ο διευθυντής του ΑΣ.
Ανέβηκε το ποσοστό ελαιοποίησης στη Μεσσηνία
Στη μεγάλη προσφορά παρεμφερών ή συνώνυμων προϊόντων, που προέρχονται είτε από άλλες περιοχές της χώρας είτε από τρίτες χώρες απέδωσε τις πιέσεις ο πρόεδρος του ΑΣ Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, εξηγώντας ότι η αλλαγή προ διετίας, σε ό,τι αφορά το ΠΟΠ για την ποικιλία της περιοχής, οδήγησε φέτος σε πτώση τιμών μεγαλύτερη του 60%.
Μάλιστα, όπως σχολίασε, «το ποσοστό της ποικιλίας που πηγαίνει φέτος προς ελαιοποίηση ανέβηκε, φτάνοντας ίσως το 20% ή 30%». «Ο κόσμος βλέπει ότι δεν υπάρχει ζήτηση και βγάζει λάδι», ανέφερε ο Σταύρος Αδαμόπουλος, πρόεδρος του ΑΣ Στέρνας Μεσσηνίας, τονίζοντας την έλλειψη ενδιαφέροντος από την αγορά.
«Παρόλο που υπάρχει το ΠΟΠ, είναι ένα εργαλείο μάρκετινγκ που δεν βοηθάει», σημείωσε, με την τιμή για τα 200 κομμάτια να πέφτει ακόμη και κάτω από το 1 ευρώ στην περιοχή, αποδίδοντας τις πιέσεις και στα μεγάλα περσινά αποθέματα, αλλά και στις εισαγωγές προϊόντος από τρίτες χώρες.
Σε αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές και στην περιοχή της Λοκρίδας, όπου ακόμη προβληματίζουν τα περσινά αποθέματα που παραμένουν απούλητα για τους παραγωγούς.
Επιπλέον προβληματισμό προκάλεσε η όψιμη εμφάνιση του δάκου κατά την έναρξη της συλλογής, δημιουργώντας προβλήματα στην παραγωγή, σύμφωνα με τον ελαιοπαραγωγό από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, Παρασκευά Μπακάρα.
ΔΟΕΠΕΛ: «Χρειάζεται σύνεση από τους εμπλεκομένους για να επέλθει ισορροπία στις αγορές»
«Η αγορά διαταράχθηκε από διάφορες αιτίες», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, Γιώργος Ντούτσιας, μιλώντας στην «ΥΧ», επαναλαμβάνοντας τη συμβουλή που διατύπωσε την προηγούμενη εβδομάδα στην τακτική γενική συνέλευση της Διεπαγγελματικής για «αντιμετώπιση του προβλήματος από όλους τους εμπλεκομένους με σύνεση, ώστε να επέλθει ισορροπία».
Τα αυξημένα αποθέματα, η στάση άμυνας που κράτησαν πέρυσι οι παραγωγοί με την προσδοκία ανόδου των τιμών, αλλά και η αύξηση της καλλιέργειας και της παραγωγής στη μεσογειακή λεκάνη, μαζί με τη διστακτικότητα ως προς τη ζήτηση και τις τιμές που εμφανίζει και η εξωτερική αγορά, σε ένα κατά 90% εξαγώγιμο προϊόν, αποτέλεσαν μερικές από τις αιτίες διατάραξης της αγοράς.
Όπως υπενθύμισε, από το ξεκίνημα της περιόδου, τα αυξημένα αποθέματα στα χέρια των μεταποιητών-εμπόρων και των παραγωγών, σε συνδυασμό με τον ερχομό μίας καλής σοδειάς, δεν προμήνυαν και καλή τιμή.
Πηγή: ypaithros.gr