Οι συνεχείς ροές των προσφύγων αναγκάζουν την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να δώσει λύση στη στέγαση αυτών, αποφορτίζοντας παράλληλα τα νησιά που δέχονται μεγάλη πίεση, ανάλογη θα μπορούσε κανείς να πει με εκείνη του 2015.
Όπως όλα δείχνουν, μετά και τη συνάντηση των περιφερειαρχών με τον Μ. Χρυσοχοϊδη, πριν από δύο εβδομάδες, το πλάνο της κυβέρνησης είναι να απορροφήσει η ηπειρωτική χώρα τον αριθμό των ανθρώπων που σήμερα κυριολεκτικά στοιβάζονται στα νησιά, αναζητώντας όμως το πώς θα γίνει αυτό. Η «ε» αναλύει τα δεδομένα που υπάρχουν για το θέμα, καταλήγοντας πως αυτή τη στιγμή η Ναυπακτία και η Δωρίδα είναι εντός της λίστας των περιοχών που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες, όπως άλλωστε είναι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όλη η χώρα.
Η γειτονική χώρα, καθώς φαίνεται, άνοιξε τις πόρτες της για να κάνει τη δική της πολιτική, και η Ελλάδα για μία ακόμα φορά καλείται να βρει τη λύση σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, με πολλές παράλληλα διαστάσεις. Διότι και θα πρέπει να παρέχει στους ανθρώπους αυτούς τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, από την άλλη όμως θα πρέπει να λάβει χείρα βοηθείας από την Ευρώπη, προωθώντας στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος αυτών, αφού ο προορισμός τους και δεν είμαστε, αλλά και δεν μπορούμε να είμαστε μόνο εμείς. Αυτό, όπως όλα δείχνουν, είναι και το πιο σημαντικό πολιτικό ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, αφού όμως πρώτα βρει τον τρόπο ώστε, όπως προαναφέραμε, και τα νησιά να αποφορτίσει, αλλά και τους ανθρώπους αυτούς να φιλοξενήσει υπό ανθρώπινες συνθήκες.
Η πρώτη ενημέρωση των Περιφερειαρχών
Προ δύο εβδομάδων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι επί της ουσίας διαδικασίες για την προώθηση των προσφύγων, πραγματοποιήθηκε μία πρώτη συνάντηση των περιφερειαρχών της χώρας με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, όπου ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί, αναλαμβάνοντας μάλιστα τη δέσμευση να κάνουν το χρέος τους απέναντι στο πρόβλημα, ζητώντας όμως συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Κατά τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης θα πρέπει το κράτος να κάνει ίση κατανομή των προσφύγων σε όλες τις Περιφέρειες, πράγμα για το οποίο η κυβέρνηση φαίνεται πως συμφωνεί, εξαιρώντας όμως μία-δύο (πχ Θράκη), για ευνόητους λόγους. Οι Περιφερειάρχες, όμως, θέτουν και ένα ακόμα ζήτημα, άκρως σημαντικό, το οποίο σχετίζεται με τον τρόπο φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων, απορρίπτοντας τη λογική του χοτ σποτ, καθώς η έως σήμερα εμπειρία από αυτά έχει αποδείξει πως δεν βοηθά καμία εμπλεκόμενη πλευρά.
Αναζητούνται ξενοδοχεία
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ε» από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, σε επικοινωνία που έχει με κυβερνητικά στελέχη, ζητά όπως και οι συνάδελφοί του να υπάρξει ένας κοινός σχεδιασμός, ο οποίος θα βασίζεται σε συγκεκριμένου τύπου φιλοξενία των προσφύγων. Μιλά για διαμερίσματα, όπου θα πάνε οι οικογένειες, αλλά κυρίως για δωμάτια ξενοδοχείων, υποδομές που σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλίσουν σε αυτούς τους ανθρώπους καλές συνθήκες διαμονής. Αυτού του είδους η προοπτική είναι και η πιο πιθανή, σήμερα που μιλάμε, καθώς οι επίσημες κινήσεις της πολιτείας προς εκεί συγκλίνουν. Το έγγραφο, άλλωστε, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας, το οποίο δημοσίευσε πρώτο το fokidanews.gr προ λίγων ημερών, με το οποίο ο επικεφαλής της ζήτησε από τα αστυνομικά τμήματα και τους σταθμούς του νομού την αποστολή καταστάσεων με τα ξενοδοχεία της περιοχής αρμοδιότητάς τους, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας με τους υπεύθυνους λειτουργίας τους, δείχνει πρώτον και ξεκάθαρα πως και η Φωκίδα είναι στο χάρτη των περιοχών φιλοξενίας, αλλά και δεύτερον ότι η κατεύθυνση παραμονής των προσφύγων στο νομό είναι σε ανθρώπινες συνθήκες. Η ίδια ενέργεια, μάλιστα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «ε», έγινε και στην Αιτ/νία, όπου και εδώ οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές έλαβαν ειδοποίηση ώστε να αποστείλουν τις αντίστοιχες λίστες.
Όχι από το μηδέν
Οι άνθρωποι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που θα αναλάβει λογικά και τον ενδιάμεσο ρόλο μεταξύ κυβέρνησης, αλλά και των δήμων, τονίζουν ότι δεν δέχονται σε καμία περίπτωση τη δημιουργία χοτ σποτ, χώρου δηλαδή με αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωρινής παραμονής, καταφέρνοντας τελικά να σβήσουν και το σενάριο του Καραβόμυλου που έπαιξε τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα, όπως μας έλεγε συνομιλητής μας, θα πρέπει στην κατανομή που θα γίνει, και θα το επιδιώξει αυτό η Περιφέρεια, να μην ξεκινήσει η συζήτησή της από μηδενική βάση, καθώς ήδη στη Στερεά Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες πρόσφυγες από προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις, οι οποίοι θα πρέπει να προσμετρηθούν στα βάρη που θα σηκώσει η κάθε πλευρά της χώρας.
Ποιος θα έχει την ευθύνη
Ένα ακόμα ζήτημα που τίθεται είναι αυτό του ποιος θα έχει τον συντονισμό όλου αυτού του εγχειρήματος, καθώς θα πρέπει να αποφευχθεί η διάχυση των ευθυνών. Αυτό είναι κάτι που στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θέτουν ψηλά στην ατζέντα, αφού «θέλουμε να ξέρουμε με ποιον θα μιλάμε, γιατί, αλλά και ποιες οι ευθύνες του», όπως μας είπαν χαρακτηριστικά. Αυτή τη στιγμή, στο πλαίσιο των όσων ήδη έχουν γίνει γνωστά, λέγεται πως όσοι έρθουν θα είναι ταυτοποιημένοι, θα έχει προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης του ασύλου τους, ενώ και στη συνέχεια θα δρομολογηθεί η προώθησή τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως είναι ο στόχος τους. Αυτή, όμως, είναι μία παράμετρος που άπτεται της πολιτικής της κυβέρνησης σε σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν και αυτοί την ευθύνη που τους αναλογεί, σηκώνοντας και τα δικά τους βάρη. Παράλληλα, βέβαια, θα πρέπει στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής η ΕΕ να βρει τον τρόπο ώστε η Τουρκία να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη ροή προς τα εδάφη της Ένωσης, που έχουν ως πρώτο και κύριο αποδέκτη την Ελλάδα.
Άγνωστος ο αριθμός
Ως προς τον αριθμό των προσφύγων που θα κληθεί η Στερεά να απορροφήσει, άρα και στη συνέχεια να κάνει τη διανομή σε κάθε της νομό, ουδείς σήμερα μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια το ποιος είναι αυτός. Ο περιφερειάρχης Φ. Σπανός στη συνεδρίαση του πρόσφατου περιφερειακού συμβουλίου μίλησε για 1.000, όμως απ’ ότι φαίνεται περισσότερο σχηματικά χρησιμοποίησε τον αριθμό, παρά γνωρίζοντας κάτι περισσότερο. Κι αυτό γιατί ο αριθμός των προσφύγων που λέγεται που θα πάρει στο δρόμο για την ηπειρωτική Ελλάδα είναι περίπου 15.000 με 20.000, όμως πρώτον, κανένας δεν γνωρίζει τους πόσους θα φτάσει εάν οι ροές από την Τουρκία συνεχιστούν με την ίδια ένταση, ενώ δεύτερον, δεν λείπουν και εκείνοι που μιλούν για πολύ περισσότερους, που όμως για ευνόητους λόγους η κυβέρνηση αποκρύπτει. Η Κατερίνα Μπατζελή, άλλωστε, στο ίδιο περιφερειακό συμβούλιο έκανε λόγο για 5.000 πρόσφυγες, και είναι…. «κομματάκι» δύσκολο να αναφέρθηκε σε αυτό τον αριθμό, χωρίς να έχει γνώση κάποιων δεδομένων, τα οποία για την ώρα με επίσημο τρόπο μας διαφεύγουν.
Τι γνωρίζουν στη Δυτική Ελλάδα
Καταγράφοντας τα αντίστοιχα δεδομένα και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ε», η κατάσταση δεν φαίνεται να διαφοροποιείται συγκριτικά με τα παραπάνω, ως προς την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Βέβαια, απ’ ότι μας μετέφερε άνθρωπος πολύ κοντά στον Περιφερειάρχη, πέραν των όσων σε γενικότερο πλαίσιο ειπώθηκαν στη συνάντηση με την υπουργό δεν υπάρχει καμία άλλη επίσημη ενημέρωση, ξακαθαρίζοντάς μας, όμως, πως όταν το θέμα προχωρήσει, πράγμα σχεδόν βέβαιο σήμερα, τότε η Περιφέρεια θα έχει λόγο, ή καλύτερα θα διεκδικήσει λόγο στις εξελίξεις. Όπως μας μεταφέρθηκε στόχος θα είναι οι πρόσφυγες να μην μπουν στο κέντρου του ιστού μίας πόλη, αλλά να ανήκουν σε αυτόν σε κάποιο άλλο του σημείο. «Η Πάτρα και το λιμάνι της θα πρέπει να αποφευχθούν για ευνόητους λόγους», μας είπε συνομιλητής μας, τονίζοντάς μας πως βασικό μέλημα και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η ισοκατανομή αυτών των ανθρώπων, τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και στο επίπεδο των τριών νομών, Αχαΐας, Ηλείας και Αιτ/νίας.
Στην έρευνά μας, συνεχίζοντας πάντα στα της Δυτικής Ελλάδας, συναντήσαμε και εδώ την άποψη που λέει πως οι ευθύνες για τους συγκεκριμένους ανθρώπους θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε ποιους θα ανήκουν, χωρίς όμως κανένας αυτή τη στιγμή να μπορεί να μας απαντήσει για το ποιος θα είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού. «Δεν έχουμε τίποτα ακόμα επίσημο στα χέρια μας», μας είπαν από την Περιφέρεια, λέγοντάς μας με νόημα πως όλοι οι δήμο θα πρέπει να πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί, βάζοντας πλάτη στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Και οι δήμοι στο κάδρο
«Η σκέψη είναι να κάνουμε έναν βασικό σχεδιασμό σε συνεννόηση με τους δημάρχους και τους φορείς, ώστε αφενός μεν να αξιολογήσουμε τις όποιες προτάσεις του Υπουργείου, αφετέρου δε να προτείνουμε και εμείς οι ίδιοι κάποιους χώρους για τους ανθρώπους αυτούς αλλά και να μην έχουμε και τη λεγόμενη διατάραξη των τοπικών κοινωνιών, είτε αυτή είναι αιτιολογημένη όπως σε πολλές περιπτώσεις, είτε αυτή είναι αδικαιολόγητη. Η ενημέρωση είναι πως σε αυτό το κύμα που θα έρθει θα είναι μόνο οικογένειες. Αυτό μας είπαν από το Υπουργείο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Φ. Σπανός στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, βάζοντας στο κάδρο της υπόθεσης και τους δήμους, οι οποίοι όμως έως ώρας δεν έχουν καμία επίσημη όχληση από την πολιτεία.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, σε δηλώσεις του σημείωσε πως οι δήμοι οφείλουν να δουν το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα που πρέπει, κι όχι να εθελοτυφλούν, τονίζοντας όμως και αυτός πως δεν έχει έως ώρας επίσημη ενημέρωση. «Δεν μπορεί να σφυρίζουμε αδιάφορα», μας είπε χαρακτηριστικά σε συνομιλία που είχαμε, υποστηρίζοντας πως είναι ένα εθνικό πρόβλημα που αργά ή γρήγορα, απ’ ότι φαίνεται, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είτε θέλουμε είτε όχι, με την έννοια της υποχρεωτικότητας. Βέβαια δεν παρέλειψε να μας πει πως σε κάθε περίπτωση θα μπουν όροι και προϋποθέσεις από την περά του δικό του δήμου, καθώς τίθεται ζήτημα του πόσους θα πάρει η κάθε περιοχή. «Αν για παράδειγμα η Λειβαδιά πάρει 100 πρόσφυγες δεν θα φανεί η διαφορά, εάν όμως ένα δικό μου χωριό με 20 κατοίκους πάρει άλλους 20 τότε υπάρχει», είπε με νόημα ο Γ. Καπεντζώνης, ξεκαθαρίζοντας πως θα θέσει και ζήτημα χρονοδιαγράμματος για το πόσο θα παραμείνουν αυτοί οι άνθρωποι στην περιοχή.
Καμία ενημέρωση στο δήμο Ναυπακτίας
Στο δήμο Ναυπακτίας έως ώρας δηλώνουν πλήρη άγνοια για το θέμα, καθώς ουδείς τους έχει με επίσημο τρόπο ενημερώσει για κάποια εξέλιξη, πολύ περισσότερο για κάτι που θα αφορά δική του αρμοδιότητα. Για την ώρα τηρείται στάση αναμονής, και όπως μας μετέφερε άνθρωπος της δημοτικής αρχής το θέμα χρήζει πολύ προσεκτικών χειρισμών, χωρίς φωνασκίες και λαϊκισμούς, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Και για εκείνες τις περιοχές που θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες, αλλά και για αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι θα πρέπει να μείνουν, όσο είναι να μείνουν, υπό ανθρώπινες συνθήκες.
Πονοκέφαλος η αστυνόμευση
Στα παραπάνω, θα πρέπει να σημειωθεί και μία ακόμα παράμετρος, εξίσου σημαντική, η οποία έχει να κάνει με τις ελλιπείς δυνάμεις αστυνόμευσης. Σε μία Αστυνομική Διεύθυνση, για παράδειγμα όπως αυτή της Φωκίδας, η οποία δεν έχει το προσωπικό ούτε για τις βασικές σημερινές ανάγκες, φαντάζει περίεργο πλέον το πώς θα φέρει εις πέρας την αποστολή διασφάλισης της ηρεμίας και με την παρουσία αυτών των ανθρώπων. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με το ενδεχόμενο παραβατικής από μέρους τους συμπεριφοράς, όπως μπορεί κάποιος να φανταστεί, αλλά κυρίως με το πώς δεν θα αναπτυχθούν φαινόμενα «κοινωνικού αυτοματισμού», σε μία κοινωνία η οποία δεν θέλει και πολύ για να πάρει «φωτιά». Εδώ όμως, τίθεται και το θέμα της προετοιμασίας των πολιτών για το τι, καθώς φαίνεται, θα ακολουθήσει, χωρίς κραυγές, αλλά με λογική και σύνεση. Για να συμβεί αυτό όμως πρώτα και κύρια θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να μιλήσει για το πλάνο που έχει γι’ αυτούς τους ανθρώπους, αλλά να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας, γιατί κάθε τι άλλο, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.
Πηγή: emprosnews.gr