«Βαθύ σκοτάδι» ακόμα με το κοινωνικό μέρισμα - Προτεραιότητα οι δικαιούχοι του ΚΕΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για κοινωνικό μέρισμα





Με αγωνία αναμένουν χιλιάδες κόσμου τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα κριτήρια και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος που για τρίτη σερί χρονιά αναμένεται να δοθεί με τον μανδύα του χριστουγεννιάτικου μποναμά.


Την αρχή την έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατέβαλε κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβρη του 2017, συνεχίστηκε και πέρσι ενώ αναμένεται να δοθεί και από την κυβέρνηση της ΝΔ. Παρόλο που το ποσό που τελικώς θα δοθεί φέτος είναι πολύ μικρότερο από ότι πέρσι, είναι δεδομένο ότι θα δώσει ανάσα σε πάρα πολλές οικογένειες.





Πέρσι το συνολικό ποσό που δόθηκε για το κοινωνικό μέρισμα ξεπερνούσε τα 800 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με την πορεία του προϋπολογισμού είναι δεδομένο ότι το φετινό ποσό θα είναι μειωμένο τουλάχιστον κατά 50%. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα εξαρτάται άμεσα από το υπερπλεόνασμα που θα προκύπτει.

Στο σκοτάδι λοιπόν είμαστε ακόμα για τα κριτήρια και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Σοφότεροι ωστόσο θα γίνουμε μετά την συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα «Αποτυπώματα» όπου είναι δεδομένο ότι θα ερωτηθεί για το ύψος και τα κριτήρια των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τα κριτήρια και οι δικαιούχοι αναμένεται να είναι περίπου τα ίδια με πέρσι. Τα ποσά και η ημερομηνία καταβολής του κοινωνικού μερίσματος αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του Νοεμβρίου.

Ο βασικός σχεδιασμός είναι το κοινωνικό μέρισμα να χορηγηθεί:

– Στους χαμηλοσυνταξιούχους

– Στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χαμηλόμισθους, δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.




Τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα

Υπάρχει σκέψη να υιοθετηθούν τα κριτήρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στο σύστημα χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος.

Τα κριτήρια είναι εισοδηματικά και καθορίζονται από την κινητή και ακίνητη περιουσία κάθε νοικοκυριού.

Συγκεκριμένα, βάσει της Κ.Υ.Α. Δ13/οικ./33475/1935/2018 ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

Ακίνητη περιουσία:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

Κινητή περιουσία:

α) Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.

β) Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν μπορεί να υπερβαίνουν το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης:

– Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ.

– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ.

– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ.





– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ.



Πηγή: dikaiologitika.gr