Ο Αιτωλοακαρνάνας Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης είναι ο νέος «τσάρος» της εκκλησιαστικής Οικονομίας..

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Αιτωλοακαρνάνας Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης είναι ο νέος «τσάρος» της εκκλησιαστικής Οικονομίας

Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης όρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος  στη θέση του νέου  Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών.

Μέχρι πρότινος ο «Υπουργος Οικονομικών» για την Εκκλησία της Ελλάδος ήταν ο νυν Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος.








Ποιος είναι ο νέος Διευθυντής της ΕΚΥΟ

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νικόδημος Φαρμάκης, κατά κόσμον Νικόλαος, γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1971 στη Μελβούρνη Αυστραλίας, από γονείς μετανάστες εκεί, με καταγωγή Μεσολογγίου εκ πατρός και Ρόδου εκ μητρός.

Το θέρος του 1987 εντάχθηκε ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Συνοδική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας της Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής και την 27η Δεκεμβρίου 1990 εκάρη μοναχός όπου και εγκαταβιεί έως και μέχρις σήμερον. Στις 23 Ιανουαρίου 1999 χειροτονήθηκε διάκονος και στις 30 του ιδίου μηνός πρεσβύτερος και χειροθετήθηκε αρχιμανδρίτης υπό του Σεβασμιωτάτου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κ.κ. Καλλινίκου.

Σπουδές

Τις σπουδές έως του γυμνασίου περάτωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του πατρός του στην Ματαράγκα Αιτωλοακαρνανίας και τις τάξεις του λυκείου στην Αθήνα. Στις 06-06-1989 απεφοίτησε του Εκκλησιαστικού λυκείου Αθηνών, εισήχθη στην θεολογική σχολή και αποφοίτησε στις 17-12-1999 από την θεολογική σχολή και το τμήμα ποιμαντικής και κοινωνικής θεολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 2007 έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα Ειδίκευσης στην Εκκλησιαστική Ιστορία και στο Κανονικό Δίκαιο από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με επιβλέποντα τον ομότιμο καθηγητή της Εκκλησιαστικής Ιστορίας κ. Βλάσιο Φειδά. Στις 23-01-2008 εισήχθη ως Υποψήφιος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Ιστορίας & Φιλοσοφίας των Θρησκειών. Θέμα της μελέτης ήτο, «Χριστιανισμός και Θρησκείες στη θεολογία του Raymond Panikkar», με επιβλέποντα καθηγητή τον θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αβύδου κ. Κύριλλο Κατερέλο. Στίς 22-03-2016, αναγορεύθηκε Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Ιστορίας & Φιλοσοφίας των Θρησκειών. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι έχει αναπτύξει αξιόλογη ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα της ακαδημαϊκής θεολογίας.

Εργασίες – Δημοσιεύσεις κατά την διάρκεια των σπουδών ενδεικτικά.

Α) “Γεώργιος-Γεννάδιος Σχολάριος, διάλογος με το Ισλάμ” Ιστορική μελέτη σελ. 60 (Βιβλιοθήκη Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών) (υπό έκδοση)

Β) “Γεώργιος-Γεννάδιος Σχολάριος, διάλογος με τους Ιουδαίους” Ιστορική μελέτη σελ. 53 (Βιβλιοθήκη Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών) (υπό έκδοση)

Γ) : “Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, το ζήτημα της συχνής Θείας Κοινωνίας ” Ιστορικοκανονική μελέτη σελ. 65 (Βιβλιοθήκη Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών) (υπό έκδοση)

Δ)“Λειτουργική Εμπειρία και Ασκητική Πνευματικότητα στους Ιερούς Κανόνες της συνόδου της Γάγγρας” Ιστορικοκανονική μελέτη σελ. 62 (Βιβλιοθήκη Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών) (υπό έκδοση)

Ε)“Ιωάννης ο Ευαγγελιστής”, περιοδικό Εφημέριος, τεύχος 6, Ιούνιος 2004

Ζ) Συμμετοχή στην παλαιογραφική μελέτη, ανάγνωση και σχολιασμός του Κώδικα Ζητείας αριθμ. 491 της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου υπό Ομ. Καθ. Δημητρίου Γόνη, (Βιβλιοθήκη Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών) (υπό έκδοση)

Η) Ψηφιοποίηση παλαιτύπου υπό τον τίτλο: ‘‘ΚΕΚΡΑΓΑΡΙΟΝ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΠΠΩΝΟΣ, ΗΤΟΙ ΒΙΒΛΙΑ ΤΕΣΣΑΡΑ ΥΠΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΕΩΣ, ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ 1910. Εδωρήθη στην βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Θ) Έκδοση μεταπτυχιακής μελέτης υπό τον τίτλο “Σχέσεις Επισκόπου και Ιερών Μονών κατά τη Βακτηρία Αρχιερέων, έργον Ιακώβου Ιερομονάχου 1645” Μελέτη στην Γενική Εκκλησιαστική Ιστορία και το Κανονικό Δίκαιο, για την απόκτηση Μεταπτυχιακού τίτλου ( Master), σελίδες 423, εκδόσεις «Παρρησία».

Ι) Ψηφιοποίηση του χειρογράφου ΙΕΕΕ 301 της βιβλιοθήκης της Παλαιάς Βουλής, με τίτλο: ‘‘Βακτηρία Αρχιερέων, έργον Ιακώβου Ιερομονάχου 1645”, εδωρήθη στις βιβλιοθήκες της Παλαιάς Βουλής και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κ) Έκδοση διδακτορικής διατριβής υπό τον τίτλο «Χριστιανισμός και Θρησκείες στη θεολογία του Raymond Panikkar», εκδόσεις «Χρυσοπηγή», 2016.







Είναι ευρύτερα γνωστός για το σημαντικό ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο του. Ενδεικτικά αναφέρονται οι δραστηριότητες:

1997 – 2005: Μέλος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου “Μακεδονία” με έδρα τη Ραμάλλα της Παλαιστίνης

1997 – 2005: Συνιδρυτής και μέλος του Palestine Avenir Foundation στη Ραμάλλα Παλαιστίνης

1997 – 2005: Αποστολές φαρμάκων για παιδιά που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία και Αιμορροφιλία ανά τακτά διαστήματα στην Παλαιστίνη (Δυτική Όχθη και Γάζα) σε συνεργασία με την πρόεδρο του ιδρύματος για το παιδί και την οικογένεια κ. Suha Arafat

15-02-2000: Συμβολή στη δημιουργία και θέσπιση νόμου για τον υποχρεωτικό έλεγχο αίματος C.B.S. & Hd Electrophoresis από το Θρησκευτικό Μουσουλμανικό Δικαστήριο για την πρόληψη της Μεσογειακής Αναιμίας στην Παλαιστίνη

2000 – 2004: Εθελοντική συμμετοχή για τη στήριξη οικογενειών και παιδιών στον ξενώνα ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο

2001: Ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Κέντρου Νόσων του Αίματος “Ιπποκράτης” στη Ραμάλλα της Παλαιστίνης ( NATIONAL CENTER FOR BLOOD DISEASES “HIPPOCRATES” RAMALLAH ). Εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας ύψους 1,6 εκατ. Ευρώ για την ανοικοδόμηση του νοσοκομείου 5000 m2.

Λειτουργεί με επιτυχία μέχρι και σήμερα

07/2001- 2007: Σύμβουλος για θέματα υγείας του Παλαιστίνιου Προέδρου, Yasser Arafat.

2001 – 2004: Παρεμβάσεις στα Υπουργεία Υγείας Ελλάδος και Ισραήλ για δωρεάν μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών σε παιδιά.

09/2003: Συνεργασία με τον Άντριου Άθενς Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού για την αποστολή φαρμάκων

01/2004 – 03/2005: Ιδρυτής και πρόεδρος του Macedonia Development Organisation

2004 – 2005: Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας προστασίας Ανηλίκων και Πρόεδρος της Στέγης Ανηλίκων Αθηνών του Υπουργείου Δικαιοσύνης

07/2010 ως Σήμερα : Μέλος του Δ.Σ., Διευθυντής και επόπτης του Ιδρύματος περιθάλψεως ατόμων με νοητική υστέρηση & με σύνδρομο DOWN «ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ» και Γραμματέας του Δ.Σ.

Δεκέμβριος 2011: Ίδρυση και αδειοδότηση δύο Στεγών Υποστηριζόμενης διαβιώσεως στη Γλυφάδα του Ιδρύματος «Μαρία Κόκκορη».

09/2012 ως 10/2016: Μέλος Δ.Σ. και επόπτης σύμβουλος του Ζαννείου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας.

27-08-2014 ως Σήμερα: Γραμματεύς Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας & Ευποιίας της Ιεράς Συνόδου Της Εκκλησίας της Ελλάδος

20-10-2014 ως Σήμερα: Εντεταλμένος της Εκκλησίας της Ελλάδος επικοινωνίας κατόπιν αποφάσεων της Δ.Ι.Σ. με το Γραφείο του κ. Πρωθυπουργού της Ελλάδος, Υπουργούς, Γ. Γραμματείς, Περιφερειάρχες κ.λ. παράγοντες.

2015 ως σήμερα: Γενικός Γραμματέας της νεοσύστατης Γραμματείας- Ιδρύματος Αντιμετωπίσεως Ανθρωπιστικής Κρίσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Απρίλιος 2016 ως σήμερα: Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας του Υπουργείου Εργασίας και Προνοίας, Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σεπτέμβριος 2016: Ίδρυση δύο νέων Στεγών Υποστηριζόμενης διαβιώσεως στο Μαρούσι Αττικής ως παράρτημα του Ιδρύματος «Κόκκορη».

Σεπτέμβριος 2018: Μελέτη για την ίδρυση παιδικού σταθμού για νήπια τυπικής ανάπτυξης δυναμικότητας 160 νηπίων, δημιουργία Κέντρου δημιουργικής απασχόλησης ΑμεΑ δυναμικότητας 80 ατόμων και μελέτη για έξι νέων Στεγών Υποστηριζόμενης διαβιώσεως στη Γλυφάδα. Για όλα τα ανωτέρω έχουν ήδη ληφθεί οι άδειες από λειτουργικής απόψεως.

Νοέμβριος 2018: Ίδρυση Στέγης Υποστηριζόμενης διαβιώσεως στη Ραφήνα της Αττικής ως παράρτημα του Ιδρύματος «Κόκκορη».

Δεκέμβριος 2018: Σχεδιασμός πιλοτικού προγράμματος « Ψηφιακή αναβάθμιση υπηρεσιών Ιδρύματος Μαρία Κόκκορη και κέντρο e- Συμβουλευτικής διαχειρίσεως ΑΜΕΑ με Νοητικές και Κινητικές Αναπηρίες».

Ιανουάριος 2019: Ίδρυση δύο νέων Στεγών Υποστηριζόμενης διαβιώσεως στον Βαρνάβα της Αττικής ως παράρτημα του Ιδρύματος «Κόκκορη», δωρεάς του κ. Αθανασίου Μαρτίνου.

Ιανουάριος 2019: Μέλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και υποψήφιος για το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο.

Ενδεικτικά Εισηγήσεις – Ομιλίες

16-09-2001: Εισήγηση με θέμα: “Το παιδί και η ειρήνη στην Παλαιστίνη” στο Διεθνές Συνέδριο το Παιδί Θύμα του Πολέμου και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης

29/10 – 04/11/2002: Συνέδριο στη Νότιο Ιταλία και Εισήγηση με θέμα: “Ο μοναχισμός στη Δύση και η προσφορά του” στο Α’ Συνέδριο της Ιεράς Μητρόπολης Ιταλίας

13/10/2001: Ομιλία στην Αμερικανική Πρεσβεία στο Ισραήλ με θέμα « Τα θύματα ως ¨θυσία¨ για την ανθρωπότητα, αλήθειες και ψέματα.

29-03-2004: Ομιλία με θέμα “Η συμβολή της γυναίκας στην Παλαιστίνη” στην τελετή “Πρεσβευτές του Ελληνισμού” της Νομαρχίας Αθηνών

2001 – Σήμερα: Ομιλίες πνευματικής οικοδομής σε διαφόρους ναούς με την ευκαιρία εορτασμών και πανηγύρεων

2015: Σεμινάρια στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Προνοιακό έργο
.
2014 ως Σήμερα: Ομιλίες και σεμινάρια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποιίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.






Ο π. Νικόδημος είναι ιδρυτικό μέλος και σύμβουλος και άλλων σημαντικών φορέων ανθρωπιστικής βοήθειας και  συμπαράστασης σε ευπαθείς ομάδες με έντονη δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει τιμηθεί για το έργο του αυτό με σημαντικές διακρίσεις.

Ως εφημέριος υπηρέτησε στις Ιερές Μητροπόλεις Πειραιώς και Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως.

Από το Μάρτιο του 2010 έως και σήμερα ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως Εφημέριος και Ιερατικός Προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου Θησείου.

Πηγή: dogma.gr