Σφαγή των... αμνών στις Πανελλήνιες 2019: Κάτω από τη βάση σχεδόν οι μισοί, μετρημένοι στα δάκτυλα οι αριστούχοι.
Κυριολεκτική σφαγή έγινε στις βαθμολογίες των υποψηφίων όπως προκύπτει από τα στατιστικά που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας μετά την ανακοίνωση των βαθμολογικών επιδόσεων των διαγωνιζόμενων στις Πανελλήνιες 2019..
Τα στοιχεία των πανελληνίων που δημοσιοποιήσε το υπουργείο Παιδείας είναι τουλάχιστον αποκαλυπτικά, για το μέγεθος της δυσκολίας των θεμάτων που διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι στις Πανελληνιες 2019.
Χαρακτηριστικό της σφαγής που προήλθε από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων είναι ότι, στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, στα Μαθηματικά το 73,96% έγραψε κάτω από τη βάση και στη Βιολογία το ποσοστό είναι 71,92%!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στα Μαθηματικά και η Βιολογία σημειώθηκαν οι χαμηλότερες βαθμολογίες. Όπως φαίνεται τους παρακάτω πίνακες, στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο μάθημα της Βιολογίας το 62,72% έγραψε κάτω από τη βάση ενώ στην Χημεία το 42,59% έγραψε κάτω απο την βάση.
Ακόμη και στην Νεοελληνική Γλώσσα το 27,66% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από την βάση ενώ στην Ιστορία αν και φάνηκαν αναμενόμενα τα θέματα το 52,275 έγραψε κάτω από το όριο του 10. Οι αριστούχοι θα είναι μετρημένοι στα δάκτυλα αφού κατά μέσω όρο σε όλα τα μαθήματα μόλις το 5,93% έγραψε πάνω από 19 έως 20.
Όσοι πιστεύουν ότι αδικήθηκαν στη βαθμολογία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στα γραπτά τους. Προκειμένου να γίνει αυτό θα πρέπει τον Σεπτέμβριο να καταθέσουν σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου υπάγεται το σχολείο στο οποίο κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν.
Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλεται σχετικό παράβολο το οποίο υποχρεωτικά εκδίδεται ηλεκτρονικά από την εφαρμογή e-παράβολο, στην κατηγορία «Επίδειξη γραπτών δοκιμίων Πανελλαδικών Εξετάσεων» με κωδικό «1390» (ποσού 80 ευρώ) για την επίδειξη περισσοτέρων των τριών γραπτών δοκιμίων. Οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση των γραπτών δοκιμίων τους με επίδειξη σε φωτοτυπία, ενώ δεν προβλέπεται η χορήγηση αντιγράφων. Η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων θα γίνεται κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου στη Διεύθυνση όπου υποβλήθηκαν οι αντίστοιχες αιτήσεις, στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο (ή και παρουσία του γονέα ή του κηδεμόνα του, εφόσον ο υποψήφιος το ζητήσει) και σύμφωνα ε το χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινώνεται από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις ανάλογα με τον αριθμό των γραπτών.
Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να αναγνώσει τη φωτοτυπία του γραπτού δοκιμιού του και να κρατήσει, εφόσον το επιθυμεί, σύντομες σημειώσεις από τις απαντήσεις του. Κατά τη διάρκεια της επίδειξης απαγορεύεται η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο λήψη της εικόνας του γραπτού (φωτογραφία με κινητό, βιντεοσκόπηση κ.ά.), καθώς και η παραλαβή από τον υποψήφιο της φωτοτυπίας του γραπτού δοκιμίου ή μέρους του.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίδειξης είναι παρών ο αρμόδιος υπάλληλος της Διεύθυνσης ΔΕ ή του Γραφείου ΔΕ ή ΕΕ, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τη σωστή τήρηση της όλης διαδικασίας. Εφ΄ όσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, μπορεί να γίνεται ταυτόχρονη επίδειξη γραπτών δοκιμίων σε περισσότερους του ενός υποψηφίους, παρουσία του ίδιου αρμόδιου υπαλλήλου.
Μετά τη λήξη της επίδειξης, ο υποψήφιος υπογράφει στην αίτηση που έχει υποβάλει ότι έλαβε γνώση του γραπτού του τη συγκεκριμένη ημερομηνία και του επιστρέφεται η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και το κινητό του τηλέφωνο. Μετά τη λήξη της προθεσμίας επίδειξης των φωτοτυπιών των γραπτών δοκιμίων συντάσσεται πρακτικό και καταστρέφονται οι φωτοτυπίες των γραπτών δοκιμίων.
Πηγή: dikaiologitika.gr