Πόσο θα κόστιζουν τα σχολικά ανα παίδι..



Αύξηση των τιμών σε τσάντες και σχολικά είδη από χρόνο σε χρόνο, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες 36 χώρες, διαπιστώνει έρευνα της picodi.com, που δείχνει ότι το κόστος για τον Έλληνα γονιό είναι σχετικά υψηλό, ως ποσοστό του μέσου μηνιαίου μισθού του, ήτοι 11,3%, επίπεδο που δίνει στη χώρα μας τη 14η θέση – όταν αντίστοιχα ένας Σουηδός ή ένας Ελβετός γονιός χρειάζεται να δαπανήσει μόλις το 3% του μισθού του (οι χώρες είναι στην 35η και 36η θέση αντίστοιχα).


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αξία της αγοράς σχολικών ειδών επιδεικνύει αξιοσημείωτη άμυνα στις δυσμενείς συγκυρίες. Όπως αποδείχθηκε τα τελευταία χρόνια, που η κρίση δοκίμασε τις αντοχές πολλών κλάδων του λιανεμπορίου, τα σχολικά είδη κράτησαν την αξία τους, με τον τζίρο για τις βασικές κατηγορίες σχολικών ειδών που γίνεται στα καταστήματα εν όψει της νέας χρονιάς να υπολογίζεται γύρω στα 140 εκατ. ευρώ, με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών και στελεχών επιχειρήσεων. Βέβαια η αξία της αγοράς ξεπερνά κατά πολύ το συγκεκριμένο ποσό εάν συνυπολογιστούν είδη τεχνολογίας, εξοπλισμός γραφείου και άλλα εφόδια για τον μαθητή και τον φοιτητή. Μάλιστα το κόστος των σχολικών, μόνο για τα «πρωτάκια», τα παιδιά που θα πάνε α’ δημοτικού, υπολογίζεται περίπου στο 10% της αγοράς.

Αν μάλιστα λάβουμε υπ’ όψιν το στοιχείο της picodi που αναφέρει ότι το μέσο κόστος των σχολικών για τον Έλληνα γονιό είναι 85 ευρώ για κάθε παιδί, τότε με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η αγορά μόνο για τα παιδιά νηπιαγωγείων και δημοτικών στη χώρα αγγίζει σχεδόν τα 70 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα, το κόστος των σχολικών ως ποσοστό του μέσου μηνιαίου μισθού είναι σχετικά χαμηλό στο Ηνωμένο Βασίλειο (8,96%), την Ιταλία (6,18%) και την Ισπανία (5,62%), ενώ οι κάτοικοι της Τουρκίας (19,32%) και της Ρωσίας (18,91%) θα ξοδέψουν περισσότερα απ’ ό,τι οι κάτοικοι της Ελλάδας.

Οικογενειακές δαπάνες

Για να οδηγηθεί στο μέσο κόστος των σχολικών ανά χώρα, η picodi ανέλυσε τις οικογενειακές δαπάνες με τις οποίες συνδέεται παραδοσιακά το νέο σχολικό έτος λαμβάνοντας ως βάση το συνολικό κόστος της εισαγωγής ενός παιδιού στην α’ δημοτικού το 2018 και συγκρίνοντας τα έξοδα των Ελλήνων με αυτά γονέων από 36 άλλες χώρες του κόσμου, στις οποίες το σχολικό έτος αρχίζει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Οι αναλυτές εστίασαν σε 27 βασικά είδη του καταλόγου των σχολικών ειδών (εκτός βιβλίων), που εμφανίζονται στα e-shops, μεταξύ των οποίων η σχολική τσάντα, τα χαρτικά, οι γραφικές ύλες, καθώς και τα ρούχα γυμναστικής. Κατά τη διάρκεια του υπολογισμού της μέσης τιμής των προϊόντων συμπεριλήφθηκαν μόνο αντικείμενα μεσαίων και χαμηλών επιπέδων τιμών και για τη μετατροπή νομισμάτων χρησιμοποιήθηκαν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες που ίσχυαν τον Ιούλιο του 2018.

Η ανάλυση αναφέρει ότι το μέσο κόστος των σχολικών τσαντών στην Ελλάδα κυμαίνεται μόλις στα 5,95 ευρώ, τιμή που φυσικά δεν αντανακλά το κόστος της τσάντας που κουβαλά στο σχολείο ένας μαθητής, με βιβλία, τετράδια, κασετίνες, παγούρι και ταπεράκι φαγητού. Στην πραγματικότητα οι τιμές κυμαίνονται πάνω από τα 25-35 ευρώ στα φυσικά καταστήματα, αν και στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς διαφημίσεις-κράχτες για τσάντες από 5 ευρώ.

Για αξεσουάρ, όπως: ψαλίδια, κόλλες, μολύβια, χαρτόνια, μαρκαδόρους, μπογιές ή πλαστελίνες, η picodi αναφέρει ότι οι Έλληνες γονείς θα πληρώσουν γύρω στα 24,53 ευρώ, ενώ για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, για βερμούδα ή φόρμα, αθλητικά παπούτσια και μερικά άσπρα κοντομάνικα το μέσο κόστος εκτιμάται σε 23,65 ευρώ. Ως μέση τιμή σε χαρτικά είδη και είδη γραφής αναφέρεται αξία 31,16 ευρώ, με το συνολικό κόστος όλων των σχολικών ειδών που θα χρειαστούν τα «πρωτάκια» αυτήν τη χρονιά να ανέρχεται στα 85,29 ευρώ.

aftodioikisi.gr