ΕΝΦΙΑ: Απαλλαγή για ένα εκατομμύριο πολίτες μελετάει η κυβέρνηση

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΝΦΙΑ στο αγρινιο
Την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2017 όλων των φορολογούμενων που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και εμφανίζουν αξία περιουσίας κάτω από 85.000 ευρώ για τον άγαμο ή 150.000 ευρώ για το παντρεμένο ζευγάρι μελετάει το υπουργείο Οικονομικών.


Στόχος της κυβέρνησης είναι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς να αφορά τουλάχιστον 1 εκατ. πολίτες που θα πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Την εβδομάδα που πέρασε έγιναν τεχνικές συναντήσεις ανάμεσα σε στελέχη της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία του φετινού ΕΝΦΙΑ. Το όπλο της ελληνικής πλευράς είναι η καλή πορεία της εισπραξιμότητας καθώς εκτιμάται ότι από τον φόρο ακινήτων του 2016 θα μπουν στο κρατικό ταμείο περίπου 3 δισ. ευρώ, δηλαδή 350 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον επίσημο στόχο των 2,65 δις. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη των δανειστών δεν μπήκαν στην ουσία της ελληνικής πρότασης για την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου. Παράγοντες του Υπουργείου αναφέρουν ότι αυτό που ζητεί παγίως η τρόικα είναι “να βγαίνουν τα νούμερα” και ο τρόπος που θα συμβεί αυτό εξαρτάται κάθε φορά από τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης οι απώλειες από την επιβολή αφορολόγητου για τα ασθενέστερα στρώματα θα αντισταθμιστούν με τη συνολική αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ βάσει της αξίας της περιουσίας και όχι βάσει της επιφάνειας, όπως συμβαίνει σήμερα.

Το όπλο της ελληνικής πλευράς είναι η καλή πορεία της εισπραξιμότητας καθώς εκτιμάται ότι από τον φόρο ακινήτων του 2016 θα μπουν στο κρατικό ταμείο περίπου 3 δισ. ευρώ, δηλαδή 350 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον επίσημο στόχο των 2,65 δις. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο

Βέβαια, όπως επισημαίνουν στελέχη της αντιπολίτευσης και παράγοντες της κτηματαγοράς, η επιλογή  αυτή ενέχει τον κίνδυνο νέας επιβάρυνσης για τη μεσαία ιδιοκτησία που θα οδηγήσει σε νέα βουτιά την αγορά ακινήτων.

Στη λογική της αντιστάθμισης των απωλειών από  το αφορολόγητο μελετάται η επέκταση του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, αλλά με συντελεστές απομείωσης επί της αξίας των αγροτεμαχίων για να αποφευχθούν υπέρογκες επιβαρύνσεις.

Απέτυχε το 2013 

Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο, τη θέσπιση δηλαδή αφορολογήτου για τη μικρή ακίνητη περιουσία, επιχείρησε να πετύχει και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το καλοκαίρι του 2013.

Παρά τις καλές προθέσεις, η πρωτοβουλία ναυάγησε καθώς διαπιστώθηκε γρήγορα – υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας – ότι ο λογαριασμός της είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ δεν έβγαινε με τίποτα αν θεσπιζόταν έστω και ένα μικρό αφορολόγητο.

Ο λόγος ήταν ότι τα έσοδα από τους πολύ πλούσιους ιδιοκτήτες ακινήτων – καθότι λίγοι σε αριθμό – θα ήταν πολύ χαμηλά και έτσι δεν θα επαρκούσαν για να καλύψουν έστω εν μέρει τις απώλειες από την εξαίρεση ενός εκατομμυρίου μικροϊδιοκτητών μέσω του αφορολογήτου.

Η πρόταση της ΝΔ

Η σημερινή πρόταση της ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ  προβλέπει τη μείωσή του κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο). Το κόστος έχει υπολογιστεί σε 700-800 εκατ. ευρώ και θα προκύψει από ισοδύναμα στο σκέλος των δαπανών.

Πηγή΅lionnews.gr

Σχόλια