Πάμε σε τέταρτο μνημόνιο και εκλογές; Αυτοί είναι οι καταλυτικοί παράγοντες

Αποτέλεσμα εικόνας για Πάμε σε τέταρτο μνημόνιο και εκλογές; Αυτοί είναι οι καταλυτικοί παράγοντες


* Κρίσιμος μήνας ο Νοέμβριος για την αξιολόγηση και το... μέλλον της κυβέρνησης
* Πόσο μακριά είμαστε από ένα τέταρτο μνημόνιο και τι μπορεί να οδηγήσει κατευθείαν σε αυτό
* Τι απόσταση χωρίζει την κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών σε ασφαλιστικό, φορολογικό, εργασιακά
* Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θέλει να έχει κλείσει την αξιολόγηση η ελληνική πλευρά

Αν δείτε να αλλάζουν στάση οι Ευρωπαίοι του κουαρτέτου όταν θα επανέλθουν το Νοέμβριο, τότε ας ετοιμαστούμε για ραγδαίες εξελίξεις. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τις συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη αναφορικά με την πορεία της αξιολόγησης και τη ρύθμιση του χρέους.

Και στην παλέτα των εξελίξεων κεντρική θέση έχουν οι εκλογές, αφού η αλλαγή στάσης θα σημάνει παραπομπή της χώρας σε τέταρτο μνημόνιο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τώρα οι τρεις εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM στους Θεσμούς, βρίσκονται πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις στα πολύ κρίσιμα ζητήματα που άπτονται του ασφαλιστικού, του φορολογικού, των μισθών και εν μέρει των εργασιακών.

Τα ήδη συμφωνηθέντα και τα... ανοιχτά

Όσον αφορά στα θέματα που έχουν συμφωνηθεί στην πρώτη αξιολόγηση (νέα μείωση συντάξεων και αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ που ζητά το ΔΝΤ) η θέση τους είναι να μην ξανανοίξουν όσα θέματα που έχουν ήδη κλείσει.

Στα άλλα ανοικτά ζητήματα αποδέχονται τη λογική της νομιμότητας, σύμφωνα με την οποία οι εκκρεμότητες θα ρυθμιστούν με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ υπάρχουν ενδοιασμοί ως προς την αποδοχή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η κυβέρνηση πορεύεται με πυξίδα τις προαναφερόμενες εκτιμήσεις και προσεγγίσεις, που επιπλέον δημιουργούν την προσδοκία ότι η αξιολόγηση θα κλείσει το αργότερο ως τις 15 Δεκεμβρίου.

Αν, όμως, κατά την άφιξή τους στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου διαπιστωθεί ότι άλλαξαν και σκληραίνουν της στάση τους προσεγγίζοντας τις θέσεις του ΔΝΤ, τότε αυτό θα σημαίνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και των συνομιλητών μας πως κάτι βαθύτερο και πιο ουσιαστικό άλλαξε στις θέσεις των Ευρωπαίων απέναντι όχι μόνο στην αξιολόγηση, αλλά και στη χώρα.

Ο παράγοντας ESM

Το δεύτερο σημείο που θα αποκαλύψει σκλήρυνση στάσης θα είναι η συμπεριφορά του ESM ως προς τη ρύθμιση του χρέους. Οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ, πως ο ESM θα είναι έτοιμος να συζητήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος από το τέλος Νοεμβρίου ώστε να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2017, καθώς και η συζήτηση των μεσοπρόθεσμων περί τα τέλη του 2017 και των μακροπρόθεσμων το 2018, ικανοποιεί την κυβέρνηση.

Και οι συνομιλητές εξηγούν ότι με αυτή αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος προς την στη συμμετοχή της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και στη συνέχεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές εντός του 2017 και κανονική το 2018, πράγμα που θα σημάνει απομάκρυνση της πιθανότητας και του φόβου για τέταρτο μνημόνιο.

Αν, για οποιοδήποτε λόγο μετά τα μέσα Νοεμβρίου δούμε αλλαγή πορείας του ESM και καθυστέρηση στη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων, αυτό θα σημάνει πως η αλλαγή στάσης απέναντι στην Ελλάδα έχει παγιωθεί, οπότε επανέρχονται οι φόβοι για αδυναμία εξόδου στις αγορές, αφού θα έχουν επικρατήσει μεταξύ και των Ευρωπαίων εκείνοι που επιδιώκουν τα νέα μέτρα και το τέταρτο μνημόνιο. Τότε ασφαλώς θα ανοίξει η πόρτα ορθάνοιχτα για προσφυγή και στις κάλπες.

Προς τον παρόν στην κυβέρνηση είναι σχετικά ικανοποιημένοι από τη στάση των τριών Ευρωπαίων του κουαρτέτου, καθώς και από τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ και ελπίζουν ότι ο Μάριο Ντράγκι με τη δική του έκθεση βιωσιμότητας, αφού λάβει υπόψη και τη ρύθμιση του χρέους από τον ESM, θα ανοίξει την πόρτα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση και επομένως θα διευκολυνθεί η έξοδος στις αγορές με αποτέλεσμα οι εξελίξεις να είναι ομαλές και σύμφωνες με το καλό σενάριο.

Θανάσης Λυρτσογιάννης -  newsit.gr

Σχόλια