Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2019

Αντίστροφη μέτρηση για την διάσωση της γέφυρας Μανώλη

gefyri manoli4


Την Τετάρτη ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης της γέφυρας του Μανώλη μετά την κατάρρευση τμήματός της. Τι δηλώνει ο Αγρινιώτης «πρωτεργάτης» της διάσωσης της γέφυρας που χρονολογείται από το 1659 Γρηγόρης Φέρρας
Στις 28 Δεκεμβρίου του 2018 εγκαταστάθηκε ο εργολάβος που θα πραγματοποιήσει τις κατεπείγουσες εργασίες αναστήλωσης, μετά την κατάρρευση τμήματός, της γέφυρας του Μανώλη, του αρχαιότερου γεφυριού της Ευρυτανίας που «πρωτεργάτης» για την διάσωσή του ήταν και συνεχίζει να είναι ο Αγρινιώτης Γρηγόρης Φέρρας.


Η «Σ» είχε αναδείξει το θέμα στις 22 Μαΐου του 2015 με τίτλο «Αγρινιώτης διασώζει το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρυτανίας». Η κατάρρευση της γέφυρας είχε ως αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων και την άμεση εγκατάσταση του εργολάβου. Στις 8 ή 9/01/2019 κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού θα μεταβεί στην Δυτική Ευρυτανία, στη γέφυρα του Μανώλη, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες, δεδομένου πως το υπουργείο είναι η επιβλέπουσα αρχή στο έργο.
Η γέφυρα Μανώλη, είναι το αρχαιότερο μνημείο της Ευρυτανίας, χρονολογείται από το 1659,ειναι μονότοξη και αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο κατά το National Geographic, αφού βυθίζεται στα νερά του Αγραφιώτη ποταμού για αρκετούς μήνες του έτους και το καλοκαίρι αναδύεται!
Τον Σεπτέμβριο του 2017 είχαν ξεκινήσει εργασίες για την διευθέτηση της κοίτης του Αγραφιώτη ποταμού, με σκοπό να μην επιβαρύνεται το ιστορικό γεφύρι. Προσφάτως όμως τμήμα της ανατολικής πλευράς της γέφυρας κατέρρευσε με αποτέλεσμα να σημάνει «συναγερμός», τόσο στους κατοίκους και στην τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής, όσο και στο υπουργείο Πολιτισμού.
Ο κ. Φέρρας που ζει στο Αγρίνιο και η καταγωγή του από την πλευρά της μητρός του είναι από την Δυτική Ευρυτανία, την ευρύτερη περιοχή της Φραγκίστας, περιοχή που είναι η γέφυρα του Μανώλη, τονίζει πως: «η γέφυρα είναι η ιστορία μας. Δεν έχει σημασία αν βρίσκεται στην Ευρυτανία. Η ιστορία και ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα. Είναι υποχρέωση του καθενός να διαφυλάσσει τα μνημεία, είναι περιουσία όλων μας».
Επί του θέματος ο κ. Φέρρας σημείωσε: «μια θετική εξέλιξη ήταν η πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης του υπουργείου Πολιτισμού με την ανάδοχο εταιρεία η όποια έχει ήδη εγκατασταθεί ώστε να ξεκινήσουν οι επείγουσες στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες στα βάθρα της γέφυρας Μανώλη, μετά την πρόσφατη κατάρρευση τμήματος του τείχους στην ανατολική πλευρά του γεφυριού. Από το 2014 είχαμε ξεκινήσει τον αγώνα για την διάσωση της γέφυρας και για να δρομολογηθούν μελέτες για την πλήρη αναστήλωση του. Στο πρόσφατο παρελθόν έγιναν και επεμβάσεις διαχείρισης του ποταμού Αγραφιώτη ώστε να μην επιβαρύνεται το γεφύρι σε συγκεκριμένα σημεία από νερά και φερτά υλικά. Πριν δυο χρονιά το Σεπτέμβριο του 2016 έγινε επίσημη αυτοψία από το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να προχωρήσουν και μελέτες πλην όμως μια ανεπάντεχη τροπή άλλαξε τον ρου της διαδικασίας που ήταν η φετινή κατάρρευση της γέφυρας του Μανώλη. Βέβαια αύτη η κατάσταση με τις επείγουσες αναστηλωτικές εργασίες θα μας διασφαλίσει στο μέλλον από καταρρεύσεις και θα προχωρήσουμε μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Εφορεία αρχαιοτήτων Φθιώτιδος – Ευρυτανίας στις ολοκληρωμένες μελέτες αναστήλωσης με το πέρας των εργασιών αντιστήριξης στα βάθρα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού κάνει σημαντική προσπάθεια ώστε να «τρέξουν» όλες οι διαδικασίες. Είναι φανερό ότι οδεύουμε στην πλήρη διάσωση της γέφυρας Μανώλη».
gefyri maoli2
gefyri maoli3
gefyri manoli4

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»
Πηγή: sinidisi.gr 
loading...